hirdetés
Belföld

Szarvasbika kószált a Gellért-hegyre

A Gellért-hegyre tévedt egy fiatal gímszarvas bika a közeli erdőkből, így a Budavári Önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal kiránduljanak a Gellért-hegy térségében.

Szarvasbika kószált a Gellért-hegyre
hirdetés

Egyúttal kérték azt is, hogy a kutyákat a kirándulók tartsák pórázon a környéken biztonsági okokból.

A Facebookon megjelent bejegyzésben az önkormányzat azt írta, hogy a vadon élő állatok alapvetően tartanak az emberektől, így a zajosabb, hangosabb parklátogatás eleve arra készteti őket, hogy már időben kellő távolra húzódjanak.

Inkább attól ijedhetnek meg a vadak, ha hirtelen bukkan fel előttük egy idegen ember, netán megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyen esetben a hirtelen menekülés közben az útjukba kerülhető személyeket fellökhetik vagy megsebesíthetik.

Lehetőséget biztosíthatunk az állatok számára a menekülésre, amennyiben nagyobb zajjal közlekedünk, s így számít a vad a jelenlétünkre. Az is segíthet, ha az állat megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot.

Aki esetleg mégis szembetalálkozik egy szarvassal, lehetőleg ne essen pánikba, és ne közeledjen felé. Kerülendőek a hirtelen mozdulatok – ehelyett tanácsos megállni vagy lassan hátrálva megvárni, amíg a vad tovább áll.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Diana Parkhouse)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés