Belföld

Sokaknál nagyon gyorsan alakul ki a súlyos betegség

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az orvosok tapasztalata szerint sokaknál nagyon gyorsan alakul ki a koronavírus okozta betegség, és vannak, akik már pár óra alatt kórházi kezelést igénylő állapotba kerülnek.

Sokaknál nagyon gyorsan alakul ki a súlyos betegség
hirdetés

A friss járványadatok ismertetése során az országos tisztifőorvos megjegyezte, hogy a legfiatalabb elhunyt csak tizenhat éves volt, aki súlyos alapbetegséggel küzdött.

Az InfoStart.hu beszámolója szerint a tisztifőorvos asszony megjegyezte, hogy minden vakcina hatásos annyira, hogy a súlyos szövődményeket és a beteg kórházba kerülését meg tudja akadályozni.

hirdetés

Az esetszámok gyors felfutása elsősorban a brit koronavírus variáns számlájára írható ismertetése szerint, ám öt esetben már hazánkban is kimutatták a dél-afrikai mutánst is. Egyúttal arra figyelmeztetett Müller Cecília, hogy a fertőzések egyre gyorsuló terjedése várható hazánkban.

Az országos tisztifőorvos ismertette azt is, hogy az angol közegészségügyi szolgálat közlése szerint az AstraZeneca vakcinájának már első adagja után jelentős, mérhető mennyiségű ellenanyag jelenik meg a szervezetben, s a hatékonyság 35 nap elteltével a 73 százalékot is eléri. A 80 év feletti korosztályban is 80 százalék feletti hatékonyságot mértek a súlyos megbetegedés megelőzésében.

Szóba került az is, hogy a Janssen egyadagos vakcinájának engedélyezését várják az európai gyógyszerhatóságtól, amely az Egyesült Államokban 86, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig 82 százalékos védelmet nyújtott a beoltottak körében, s 74 százalékban még a tünetmentes betegség kialakulását is megelőzte.


hirdetés

További híreink
hirdetés