hirdetés
Belföld

Rendőrt hívtak egy hajléktalanoknak többször szendvicset osztó nőre

Pintér Judit kaposvári civil a Népszavának számolt be arról, hogy többször is rendőrök jelentek meg a helyszínen, amikor szendvicset, zsíros kenyeret osztott hajléktalanoknak.

Rendőrt hívtak egy hajléktalanoknak többször szendvicset osztó nőre
hirdetés

A nő egyébként megjegyezte, hogy amint azt látja, hogy az önkormányzat gondoskodik ezekről az emberekről, „hátra lép”, addig viszont segíteni próbál nekik, és igyekszik fellépni a „megkülönböztetés, a kirekesztés, és az üldöztetés” ellen.

A Népszava cikke szerint már több mint öt éve segíti Kaposváron a hajléktalanokat a nő, aki a járvány kezdetekor egy Facebook-csoportot is alakított, így nagyobb összefogást tudhatott maga mögött ezen tevékenysége során, hiszen több mint négyszázan csatlakoztak.

Ugyanakkor, mint olyan gyakran, a kezdeményezésének ellenzői is akadtak, és szomszédja is többször feljelentette a nő, míg a jegyző a közegészségügyi előírások betartására, az ételosztás engedélykötelességére hívta fel több ízben a figyelmét.

A nő utóbbit azért nem érti, mert a főzéshez a hozzávalókat zöldségesektől, hentesektől, boltosoktól kapta, vagy éppen a beérkező adományokból ő maga vásárolta. A járványügyi elősírásokat is igyekezett betartani.

Az ételadagokat egy kosárban eresztette le az erkélyéről, de gyakran maszkot és kézfertőtlenítőt is adott a fedél nélkülieknek.

Volt, hogy egy közeli parkban osztott szendvicset, és hamarosan megjelentek a közterületesek, akik fotózni kezdtek. A társasházuk kapujában is többször megjelentek, a nő így a hátsó udvaron folytatta a tevékenységet, ahová szintén utána mentek. A lapnak felidézte:

„Néhány napja hat zsíros kenyeret adtam éppen a rászorulóknak, amikor előbb a közteresek, majd kisvártatva a rendőrök is megjelentek. Utóbbiak azt mondták, bejelentés érkezett, hogy balhé van”.

Ez aztán megismétlődött egy másik alkalommal, amikor ugyancsak azt közölték vele, hogy balhézásról érkezett bejelentés. Noha próbálta azzal magyarázni a helyzetet, hogy ő ott él, a rendőrök felírták, s megbizonyosodtak arról, hogy ez valóban így van-e. Amikor kiderítették, hogy igen, akkor már csak a hajléktalanokat küldték el a helyszínről, a nő szerint arra az utasításra hivatkozva, hogy nem lehetnek a hajléktalanok a belvárosban.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Népszava érdeklődésére közölte, hogy nem kaptak felkérést az önkormányzattól a belvárosban megjelenő hajléktalanokkal szembeni erőteljesebb fellépésre, és tapasztalataik szerint nem is vált gyakoribbá a fedél nélküliekkel szembeni intézkedés. Életvitelszerű utcán tartózkodás miatt egyáltalán nem is indult eljárás.

A nő ugyan szívesen átköltöztetné máshová az ételosztást, azonban nem ért egyet azzal, hogy a város szélén kellene ezt megtennie, mivel oda szerinte neki, s a hajléktalanoknak is nehéz eljutniuk.


hirdetés

További híreink