hirdetés
Belföld

Pünkösdre meglehet az 5 millió beoltott

Szerda estig 4 829 590 ember részesült legalább az első oltásában, amiből az látható, hogy a pünkösdi hétvégén, várhatóan vasárnap meglesz az 5 millió beoltott.

Pünkösdre meglehet az 5 millió beoltott
hirdetés

A miniszter szerint az oltásnak köszönhetően sikerült legyőzni a koronavírus harmadik hullámát, s eljutottunk oda, hogy aki regisztrál, s időpontot foglal, azt már másnap be is olthatják – írja az InfoStart.hu a Kormányinfón elhangzottak alapján.

Mintegy 200 ezer Pfizer oltásra lehet jelentkezni, és van még AstraZeneca is, de Sinopharmból, mint Gulyás Gergely fogalmazott, bármennyi rendelkezésre áll.

Miután hamarosan elérjük az 5 milliós oltottságot, a miniszter arról is bejelentést tett, hogy keddtől ismét fizetni kell a közterületi parkolásért, amely eddig a járványhelyzetre való tekintettel ingyenes volt.

A hitelmoratórium azonban egészen augusztus 31-ig változatlan formában fennmarad.

Gulyás Gergely megjegyezte az uniós vakcinabeszerzéssel kapcsolatban, hogy elég vakcina van jelenleg az országban. Miközben ugyanis szerencsés esetben 6 millió oltásig juthatunk el, addig Magyarországnak már 10 millió adag áll rendelkezésére a nyugati vakcinákból, esetleges újraoltás esetén pedig bízik abban, hogy már lesz magyar vakcina is.

Arra a kérdésre, hogy aki egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, megtudhatja-e, hogy oltott-e az egészségügyi személyzet, a miniszter azt felelte, hogy noha elrendelhették volna a kötelező oltást az egészségügyben, jelenleg 90 százalékos a területen az átoltottság, Mindazonáltal látja a kérdésben megfogalmazott szempont jogosságát.

Annak is lenne értelme, hogy a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok és dolgozók oltottságáról információt kaphassanak a szülők, ám a személyiségi jogi vonatkozásokat is meg kell vizsgálni ilyen esetben – fejtette ki újabb kérdésre felelve.

Szóba kerültek a külföldi utazások is. Ezúttal a miniszter szerint nem az a legfontosabb, hogy valaki ne menjen külföldre, hanem az, hogy oltassa be magát.

A mobiltelefonos applikációról szólva arról adott tájékoztatást, hogy egyelőre technikai egyeztetések folynak, és az olyan országok, amelyekkel van kölcsönös szerződés, elfogadják majd a mobilalkalmazást is. Sőt, Horvátország felé meglesz az az előnye is az appnak, hogy a második oltás ideje is szerepel benne, amelyet egyébként szintén igazolni kell valamilyen módon még az oltottsági igazolvánnyal rendelkezőknek is a határon.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés