Belföld

Ötféle vakcina engedélyezett Magyarországon

hirdetés

Jelenleg már ötféle vakcina engedélyezett Magyarországon, s még ezen a héten 550 ezer kínai Sinopharm vakcina, 50 ezer Szputnyik vakcina és 102 ezer Moderna vakcina várható – ismertette Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján az InfoStart.hu beszámolója szerint.

Ötféle vakcina engedélyezett Magyarországon

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a kínai vakcina a Magyarországon is fejlesztés alatt álló megoldáshoz hasonló, amikor is az oltóanyag elölt formában tartalmazza a teljes vírust.

Ez azt jelenti, hogy betegséget a készítmény nem tud okozni, viszont az immunreakciót kiváltja. A kínai vakcina megérkeztével az NNK elvégzi a felszabadító vizsgálatot.

Müller Cecília említette a kínai vakcina azon pozitív tulajdonságát is, hogy bizonyos más készítményekkel ellentétben könnyen kezelhető, és tartósan lehet tárolni 2-8 fok közötti hőmérsékleten, ráadásul egyadagos, tűvel felszerelt formában érkezik, ami ugyancsak egyszerűbbé teszi a vele történő oltást.

A tisztifőorvos asszony megjegyezte azt is, hogy a gyártó feladata nem ér véget a vakcinák kifejlesztésével, hiszen folyamatosan figyelemmel követik a beoltott személyeket annak érdekében, hogy felmérjék, meddig tart a vakcina hatása.

Már várandós nőkön, valamint gyermekeken is folynak a tesztek, hogy egyik csoport se maradjon ki a védelem lehetőségéből.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az emelkedő járványadatok mellett a brit vírusmutáció sejthető, ám összesen már hét-nyolc nagyobb vírusvariánst tartanak számon, amelyek a vakcinák szempontjából is fontosak. Emiatt is nagyon fontos a lakosság mihamarabbi beoltása.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés