hirdetés
Belföld

Országos ellenőrzés a vasúti átjárókban

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap alkalmával közös ellenőrzéseket végez a MÁV és a rendőrség az ország hatvanegy vasúti átjárójánál.

Országos ellenőrzés a vasúti átjárókban
hirdetés

Az ezzel kapcsolatosan megjelent közlemény szerint az utazási szezon és az iskolai nyári szünet közeledtével különösen fontos, hogy a járművezetők, gyalogosok és biciklisek körültekintően, az előírásokat betartva közlekedjenek, s minden esetben meggyőződjenek a biztonságos áthaladás feltételeiről.

A MÁV a közleményében azt írta, kiemelt feladatának tekinti, hogy mindent megtegyen a vasúti átjárókban történő közlekedési balesetek megelőzésére és azok számának csökkentésére, aminek érdekében az útátjárós fejlesztések mellett a rendőrséggel együttműködve „minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, többször is közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos áthaladásra”.

Tavaly előtt 190 alkalommal 157 vasúti átjáróban voltak ellenőrzések, 2018-ban pedig 222 útátjáróban 184 ellenőrzés történt. A kiemelten veszélyes helyeken több ellenőrzésre is sor került.

A 2009 óta megtartott éves közlekedésbiztonsági kampány részeként a rendőrök idén június hatodikán több mint hatvan helyszínen ellenőrzik a közlekedőket, míg a vasútbiztonsági szakértők szórólapokkal és szóban hívják fel az autósok és kerékpárosok figyelmét a kockázatokra.

hirdetés

Vizsgálják a közúti-vasúti kereszteződések állapotát, a vágányok melletti területeket, az útburkolat minőségét, a felfestéseket, valamint a fénysorompójelzők, optikák épségét, láthatóságát is.

Tavaly a MÁV és a MÁV-pályahálózatának vasúti-közúti kereszteződéseiben nyolcvankilenc ütközés és gázolás történt, ami az egy évvel ezt megelőzőnél hattal több. A tavalyi utolsó negyedévben azonban a megelőző évben történt huszonkettőről tizenhétre, idén január-májusban pedig huszonötről húszra csökkent a balesetek száma.

Ebben az évben május végéig húsz baleset történt az átjárókban, ami öttel kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A balesetekben heten vesztették életüket, valamint négyen szenvedtek súlyos sérülést.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés