Belföld

Olykor egész családok kerülnek kórházba a koronavírus miatt

Müller Cecília a koronavírus-járvánnyal összefüggő friss adatok ismertetése mellett az oltási programmal kapcsolatos tudnivalókra is kitért.

Olykor egész családok kerülnek kórházba a koronavírus miatt
hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet hazánkban rendkívül súlyos és komoly, hiszen még a második hullámban sem volt hasonló növekedés tapasztalható, és nagyon gyorsan emelkedik az aktív betegek száma.

Kedden 833 ember van lélegeztetőgépen, előzőleg december 7-én volt 674 fő az akkori csúcs. Jelenleg szinte naponta nyitnak új kórtermeket a kórházakban, és az intenzív osztályokon is sokan vannak. Nem ritka az sem, hogy egész családok, akár súlyos tünetekkel kerülnek kórházba – írja az InfoStart.hu Müller Cecília tájékoztatása alapján. Emiatt is fontos, hogy a járványügyi szabályokat és ajánlásokat betartsuk, még akár a családon belül is.

hirdetés

A tisztifőorvos asszony megjegyezte, hogy a napi fertőzöttek számának akár már kisebb csökkenése is javulást eredményezhet valamennyi járványügyi mutatóban.

A szennyvízadatok is a helyzet romlását mutatják, s az őszi járványcsúcs során jellemző értékekhez hasonlóakkal találkoznak most is. Csökkenés sehol sem jellemző a mintákban talált vírus-dns-maradványok koncentrációjában.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy az első védőoltás-dózis beadása még senkit nem tesz azonnal védetté, hiszen az immunitás kialakulásához 2-3 hétre van szükség. Eddig már egymilliónál is több embert oltottak be, s ma az oltópontokra kerül a legutóbb felszabadított 100 ezer Szputnyik V vakcina, illetve a ma érkezett 120 510 Pfizer oltás is.

Az időseket ezentúl az AstraZeneca védőoltásával is beolthatják, s hétfőn Müller Cecília külön kérte, hogy elsősorban a 60 év fölöttiekre koncentráljanak az oltással.

A múlt héten elhalasztott AstraZeneca-vakcinás tömeges oltási kampány csütörtöktől vasárnapig tart majd, illetve kezdetét veszi a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is.


hirdetés

További híreink
hirdetés