hirdetés
Belföld

Olajszennyeződést tapasztaltak a Ráckevei Duna-ágnál

Azonnal harmadik fokú vízminőségi kárelhárítási védekezést rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság az olajszennyezés miatt – tudatta Siklós Gabriella, a OVF szóvivője.

Olajszennyeződést tapasztaltak a Ráckevei Duna-ágnál
hirdetés

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság számára telefonon jelentették be, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál, valamint a nádasban olajszennyeződés nyomai láthatóak. Az érintett csatorna egyébként önkormányzat kezelésében van, s a Ráckevei Duna-ágba torkollik – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.

A helyi vízügyi igazgatóság munkatársai helyszíni szemlét tartottak, aminek során megállapították, hogy nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék található a torkolatnál, ami jelen van a csatorna teljes hosszában, és a Ráckevei Duna-ág sávjának növényzetén is, mintegy 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az OVF által szombaton elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat, vagyis lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

Körbekerítették továbbá egy nagyjából 150 méter hosszú, felfújható merülőfallal az olajszennyezést megtartó gyékényes-sás részt, valamint a merülőfal és a növényzet közé is olajfelitató lapokat helyeztek. A vízinövényzetet el kell távolítani a kármentesítéshez, ugyanis annak sűrűsége nem teszi lehetővé, hogy az olajfelitató anyagot kijuttassák, illetve hogy az olajleszedő gép működtetése biztosítható legyen.

hirdetés

Előreláthatólag 7-10 napig tart majd, mire végeznek minden műszaki beavatkozással.

A vízszennyezés ügyében a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés