hirdetés
Belföld

November 17-én van a koraszülöttek világnapja

November 17-én van a koraszülöttek Világnapja, s ez alkalomból a Melletted a helyem Egyesület speciális akcióval igyekszik felhívni a figyelmet azokra a nehézségekre, amelyeket a babáknak és családjaiknak át kell élniük, különösen a járványhelyzet alatt, illetve az intenzív osztályok egységes és korszerű protokolljának hiánya miatt.

November 17-én van a koraszülöttek világnapja
hirdetés

Magyarországon nagyjából minden tizedik gyermek koraszülöttként kezdi életét, ám ha nem részesülnek megfelelő ellátásban, sajnos nagy hátrányból, de akár élethosszig tartó fogyatékossággal is indulhatnak az életben. Ennek kockázatát megfelelő eszközökkel és módszerekkel nagy mértékben lehet csökkenteni – írja az egeszsegkalauz.hu.

November 17. a koraszülöttek világnapja, s a koraszülöttek szimpátia színe a reményt, kitartást és bizakodást jelképező lila.

A Magyar Cukrász Ipartestület közreműködésével így a jeles nap alkalmából a cukrászokat lila sütemények készítésére kérték fel, minek nyomán novemberben minden hazai cukrászdában megjelennek a lila színű édességek. Ezek megvásárlásával támogathatjuk a korszerű hazai koraszülött ellátást.

A Melletted a helyem Egyesület kezdeményezésére egyúttal a Gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Debreceni Egyetem épülete is lila megvilágítást kap a világnap alkalmából.

hirdetés

Az egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzet sajnos a koraszülött osztályokon is nehéz helyzetbe hozta a piciket és szüleiket, hiszen – egyébként helytelenül és a szakmai ajánlások ellenére – itt is érvénybe léptették a látogatási korlátozásokat. Emiatt a koraszülött és beteg újszülöttek és szüleik kapcsolattartása korlátozódik, ami jóval nagyobb kárt okoz, mint amennyi haszna esetlegesen a látogatást korlátozó intézkedéseknek lehet.

Ennek oka, hogy a koraszülöttek esetében feltétlenül és korlátozás nélkül szükséges a szülői jelenlét az egészséges életkezdéshez – ellenkező esetben, a szeparáció hosszú távon egészségügyi és fejlődési zavarokhoz vezethet a gyermekeknél, míg szüleik mentális egészségére is kihat, ha nem láthatják babájukat.

Nemcsak Magyarországon jelent mindez problémát, hanem a világ számos pontján. Átfogó felmérések eredményei szerint a koronavírus-világjárvány idején minden ötödik koraszülött vagy betegen született csecsemőt teljesen elszeparáltak a szülőktől. Természetesen ennek mértéke az egyes országokban jellemző járványügyi korlátozások mértékétől is függ.

Az egyesület mindezek fényében azonnali cselekvésre kéri a politikai döntéshozókat, a közegészségügyi szakértőket és az egészségügyi szakembereket a „zéró szeparációs elv” érdekében.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Tú Nguyễn)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés