Belföld

Nigériai bűnözők élhettek vissza Varga Judit fotóival

Nigériai befektetési csalók hozhattak létre egy álprofilt, amelyhez Varga Judit magyar igazságügyi miniszter fotóit használták fel mintegy illusztrációként, hogy ingatlanüzleti befektetésre bírják az érdeklődőket – számol be róla a Blikk.

Nigériai bűnözők élhettek vissza Varga Judit fotóival
hirdetés

A kamuprofilon a képek ugyan valósak, és Varga Judit közösségi oldaláról származnak, de Shelia Lawrence néven kreáltak a csalók egy „üzletasszonyt” ezen képek felhasználásával úgy, hogy lelopták a miniszter oldaláról a képeket.

A bűnözők olyan képeket válogattak össze, amelyek egy megnyerő, elegáns, sportos üzletasszony hatását keltik, így nem maradtak el a lájkok sem, igaz, a lap által megkeresett „rajongók” közül akadt, aki nem is sejtette, hogy nem üzletasszony, hanem egy magyar miniszter fényképeit látta.

hirdetés

A Blikk az esettel kapcsolatban megkereste az igazságügyi tárca sajtóosztályát és Varga Judit sajtóképviselőjét is, ám egyelőre nem kaptak választ.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt viszont szóra bírták, aki elmondta, hogy a közszereplőkkel rendszeresen előfordul, hogy közösségi oldalakon visszaélnek a nevükkel és személyazonosságukkal, és alternatív profilokat hoznak létre. Ezúttal viszont egy kiemelt politikai szereplőről van szó, éppen egy válsághelyzet közepén.

„Azt gondolom, ez a csalásban megszokott felpörgetős oldal. Minél több lájk érkezik rá, minél rövidebb időn belül, annál hamarabb és gyakrabban jelenik meg az oldal a hírfolyamokban az információkkal együtt. A lájkokhoz a hamisítók gyakorta vesznek igénybe robotokat vagy korábban toborzott embereket”

  • tette hozzá a szakértő.

Elmondta azt is, hogy elsősorban afrikai, esetleg ázsiai országokban jellemző az ilyesmi, ahol szinte „piaca van” a kamu oldalaknak, s egyeseknek több ezer ilyen oldal is birtokában van, és szabályosan kereskedik is azokkal.

Tarjáni Péter úgy látja, hogy elég a Facebook illetékeseivel közölni a problémát, s nem feltétlenül van szükség különösebb nemzetbiztonsági feladatokra.


hirdetés

További híreink
hirdetés