hirdetés
Belföld

Nem tudni, honnan szökött el a fekete párduc, de nem túl jók az esélyei

Magyarországon magánszemélyek nem tarthatnak leopárdot, mivel az a különösen veszélyes állatok kategóriájába tartozik, s eközben a hazai állatkertekből egyetlen példány sem hiányzik. Kérdés tehát, hogy honnan szökött meg a nagymacska, amelynek a téli időszakban, különösen fogságban töltött múltja miatt, nem sok esélye van a tartós túlélésre.

Nem tudni, honnan szökött el a fekete párduc, de nem túl jók az esélyei
hirdetés

A rendőrség szerdán arra figyelmeztette a Kiskunhalason és környékén élőket, hogy veszélyes nagymacska kószálhat szabadon, amit egy biztonsági kamera felvétele is alátámaszt, illetve egy helyszínen feltehetőleg a ragadozótól származó nyomokat is találtak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, Sós Endre az InfoRádiónak elmondta, hogy amennyiben tényleg párducról van szó, akkor egy veszélyes állat van az Alföldön, melyet még altatólövedékkel elfogni sem lesz könnyű, vagy éppen veszélytelen feladat.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője pedig a 24.hu-nak nyilatkozva adott további tájékoztatást, melyből kiderül, hogy egyetlen akkreditált magyar állatkertből sem hiányzik a ragadozó, míg – különösen veszélyes állatként – a leopárdok tartása hazánkban tilos a magánszemélyek számára.

A nagymacska általában lesből támad, igen erős és sikeres ragadozó a maga élőhelyén, azonban mivel valószínűleg fogságban nevelkedett, és meleg helyen tartották, ezért mind a zsákmányszerzés, mint pedig a hideg idő elviselése nagy kihívás elé állíthatja az állatot. Adott esetben még vizet is nehezen találhat.

hirdetés

Noha alapvetően a leopárd az embert nem tekinti zsákmánynak, ettől függetlenül még támadhat, ha például fenyegetve érzi magát. A kutyákat és a macskákat viszont érdemes biztos helyen tudni, mert ezeket a kedvenceket akár le is vadászhatja a párduc.

Fontos, hogy ha valaki esetleg összetalálkozik a leopárddal, ne közelítsen, hanem szép nyugodtan sétáljon az ellenkező irányba. Meglehet, hogy a nálunk kószáló párduc kevésbé tart ugyanakkor az emberektől, mint a vadon élő társai, de ettől függetlenül természetesen ugyanúgy nem szabad megközelíteni, hanem az ismertetett módon el kell távolodni tőle.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Michael Drummond)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés