hirdetés
Belföld

Nem megoldás a 10 százalékos béremelési ajánlat a pedagógusok szerint

Alapbéremelés helyett inkább pótlékemeléstől vagy további pótlékról volna szó, és továbbra sem mutatkozik jele annak, hogy hajlandóak volnának az alapilletményt a mindenkori minimálbérhez kötni…

Nem megoldás a 10 százalékos béremelési ajánlat a pedagógusok szerint
hirdetés

Orbán Viktor csütörtök reggel közösségi oldalán jelentette be, hogy tíz százalékos fizetésemelést kaphatnak a tanárok és az óvodapedagógusok – számol be róla a Blikk.

A pedagógus-szakszervezetek ugyanakkor elégedetlenek a bejelentett 10 százalékos emeléssel, nemcsak annak mértéke miatt, de azért is, mert mindössze pótlékemelésről lenne szó.

A szakszervezetek ezzel szemben azt szeretnék, hogy a pedagógus alapilletményt a mindenkori minimálbér jelentse, amely a pedagógus-bértábla szerint, a végzettség és a pályán eltöltött idő függvényében emelkedne.

A PDSZ szerint a kormány egyik ajánlata szerint a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak illetménye 2022 januárjától 10 százalékkal emelkedne, de nem az alapbér emelésével teljesítenék ezt, hanem egy pótlékemelés, további pótlék, vagy pedig – az intézményvezető belátása alapján differenciálható – bértömeg formájában biztosítanák az emelést.

hirdetés

A szakszervezet kutatásában részt vevő érintettek 86 százaléka a 10 százalékos béremelést egyáltalán nem tartotta elfogadhatónak.

A másik ajánlat sem nyerte el a pedagógusok helyeslését, hiszen eszerint a közoktatásban foglalkoztatottak számára évi egy alkalommal 200 ezer forint összegű SZÉP kártyát biztosítana a kormány, aki pedig legalább heti hét órában megbízási szerződéssel dolgozik óraadóként, annak évi egyszer 100 ezer forintos juttatást adnának.

Ez utóbbinak feltétele lenne, hogy a szakszervezetek fogadják el a kormány 10 százalékos, nem alapbért illető ajánlatát, amit a válaszadók 94 százaléka nem fogadna el.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Miloslav Ofúkaný)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés