Belföld

Nem akarnak kutatófúrásokat az Őrség „fővárosánál”

hirdetés

Az Őrség fővárosának is nevezett Őriszentpéteren az önkormányzat és a lakosság sem támogatja, hogy a település határában szénhidrogén-kutatófúrásokat végezzenek.

Nem akarnak kutatófúrásokat az Őrség „fővárosánál”

A hatástanulmány szerint Őriszentpéter Galambosszer településrészétől 440 méterre terveznek mélyfúrást, amely egyfelől nagyon közel van a lakott területhez, másfelől pedig Őriszentpéter teljes kül- és belterülete az Őrségi Nemzeti Park része, így nemzeti parki oltalom alatt áll – írja az InfoStart.hu Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere tájékoztatása alapján.

A Mol Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. egy hónapja fordult a kormányhivatalhoz a rendeletben előírt, a környezeti hatásvizsgálat elvégzéséhez szükséges engedélyért, ugyanis a mélyfúrást ráadásul Natura 2000-es területen végeznék.

Őr Zoltán megjegyezte, hogy a fúrási helyszín a Cservölgyi-patak vízgyűjtő területéhez tartozik, s maga a vízfolyás csupán 50 méterre van a tervezett helyszíntől.

Kiemelte azt is, hogy a tervezett létesítmény mellett 150-200 méterre már van egy működő szénhirdogénkút. Mivel Galambosszeren sokak megélhetését biztosítja a vendéglátás, ezért településképi szempontból az ipari létesítmények látványa nem kívánatos a helyszínen.

A kútfúrás egyébként a hatástanulmány szerint a szükséges munkálatokon (mint az útépítés, az utómunkálatok és a felépített műtárgyak elbontása) túl napi 24 órában, 4-6 héten át tartana, az éjszakai zajterhelés pedig egy 700 méter sugarú kört érintene olyan mértékben, hogy az a határértéket meghaladná. Ez persze nem jelenti azt, hogy messzebbre ne hallatszódna el valamilyen mértékben a munkálatok hangja.

Petíció is indult azért, hogy ne legyen kutatófúrás Őriszentpéter határában, amelyet már 10 ezernél is többen aláírtak.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés