Belföld

Müller Cecília szerint egész Európában tombol a járvány

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvány csúcsokat dönt, s jelenleg a védekezés legkritikusabb heteit éljük.

Müller Cecília szerint egész Európában tombol a járvány
hirdetés

A tisztifőorvos asszony megjegyezte, hogy egész Európában új lendületet vett a járvány, s valósággal tombol, míg a vírus maga fertőzőképesebb lett, és súlyosabb betegségeket is tud okozni – írja az InfoStart.hu.

Hazánkban az aktív fertőzöttek 6,3 százaléka van kórházban komoly tünetek miatt, s az intézmények egyre telítődnek.

hirdetés

Az viszont pozitív hír, hogy a vártnál gyorsabban érkezett meg a kínai vakcinaszállítmány, amelyet a regisztrált idősek első és második oltására is használnak majd, amennyiben az NNK mindent rendben talál.

Müller Cecília elmondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani azt, hogy meddig tart a járványnak ez az agresszív szakasza, azonban sajnos nem kedvező a hír, miszerint a szennyvízvizsgálatok eredménye szinte mindenhol a vírus örökítőanyagának emelkedését mutatta – ahol pedig stagnálást tapasztaltak, ott ez a stagnálás is egy magas szinten történik.

Mindezek fényében arra lehet számítani, hogy még egy-két hétig biztosan emelkedik a fertőzöttek száma.

Az országos tisztifőorvos ismertette azt is, hogy már egy hét alatt is nagyot lendült az új fertőzöttek száma, hiszen 55 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. Az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 45 év, miközben az idősek nagy részét már oltás védi.

Müller Cecília ismét szólt arról is, hogy minden vakcina, amely Magyarországra érkezik, hatásos és biztonságos, még ha a hatásmechanizmusuk különböző is.


hirdetés

További híreink
hirdetés