Belföld

Müller Cecília szerint a második oltás után előfordulhat bőrpír, hőemelkedés is

hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvánnyal kapcsolatos friss adatok elsősorban a jogkövető magatartás és az intézkedések miatt ilyen kedvezőek.

Müller Cecília szerint a második oltás után előfordulhat bőrpír, hőemelkedés is

Az országos tisztifőorvos szerint az adatok a környező országok adataihoz képest is kedvezőek, azonban a vírus mutáns változatai, illetve a harmadik hullám megindulása is „sok fejfájást” okoz. Tájékoztatása szerint már a kezdetek óta figyelik az új koronavírus mutálódásait, különös tekintettel a brit mutáns vírusra – írja az InfoStart.hu.

A tisztifőorvos asszony arra is felhívta a figyelmet, hogy nálunk valamelyest másként számítják a koronavírus áldozatainak számát, mivel tőlünk eltérően nem minden ország veszi számításba a koronavírusos elhalálozás kapcsán a krónikus alapbetegséggel küszködőket.

A szociális és egészségügyi intézményekben folynak még a védőoltás-beadások, és 9403-man már a második védőoltást is megkapták, ugyanakkor, mint Müller Cecília arra felhívta a figyelmet, nincsen olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet adna, s egyelőre alacsony azok száma, akik mindkét dózist megkapták.

Leszögezte azt is, hogy mindegyik vakcina működik, és 30, 60, illetve 90 nap múlva három adagban 2 millió orosz vakcina érkezik majd hazánkba, amely egymillió ember beoltását teszi lehetővé.

Emellett Müller Cecília elmondta, hogy a második vakcina után nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek, valamint kialakulhat bőrpír, hőemelkedés és egy-két napos láz is, ami természetes reakció, és paracetamol készítményekkel kezelhető.

Ismertetése szerint az első vakcina beadását követően a szervezetben beindul az ellenanyag-termelődés, majd a második oltás után további ellenanyag is termelődik, s általában megindul a szervezetben a sejtes immunitás, amikor a kórokozóra emlékező memóriasejtek alakulnak ki.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés