hirdetés
Belföld

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól enyhítések jönnek

Beoltották az 5,5 milliomodik embert is hazánkban, így több olyan korlátozást is feloldanak szombattól, amelyet korábban a koronavírus-járvány miatt rendeltek el.

Megvan az 5,5 millió beoltott, szombattól enyhítések jönnek
hirdetés

A kormány hivatalos Facebook-oldalán pénteken délután jelent meg a hír, miszerint a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót, így szombattól nem kell maszkot viselni. (Ez alól a kórházak és szociális intézmények kivételt jelentenek, amint arra a későbbiekben ki is térünk még.)

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkormanyzat%2Fposts%2F5775693902503282&show_text=true&width=500" width="500" height="589" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádió műsorában jelezte, hogy a várakozások szerint még ma meglehet az 5,5 millió beoltott, s mostanra már elmondhatjuk, hogy így is történt.

A miniszterelnök a reggeli interjúban ismertette, hogy a zenés-táncos rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Másfelől viszont a kötelező maszkviselés már csak a kórházakban és szociális intézményekben lesz előírt, így a közterületeken, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell már a maszk. A miniszterelnök kitért arra is, megtiltani viszont senki számára nem lehet azt, hogy maszkot viseljen.

A vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre és előadásokra védettségi igazolvány nélkül is lehet menni, valamint megszűnik az üzletekre vonatkozó azon korlátozás, miszerint kötelezően távolságot kell tartani, és 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent egyszerre.

A családi eseményeken és magánrendezvényeken 100 főre emelkedik a létszámkorlátozás, lakodalmak esetén pedig már a 400 fő is megengedett lesz.

Az egyetemeken és főiskolákon a jelenléti oktatás visszaállítására lehet készülni.

A napokban már számítani lehetett arra, hogy akár a héten meglehet az újabb enyhítésekhez szükséges 5,5 millió beoltott, hiszen míg hétfő reggelre 5 468 205 beoltott volt, addig napi 7-9 ezer új beoltott közeli adatokkal ma reggelre már 5 495 888 beoltottról közöltek információt.

(A borítókép forrása: pixabay.com / leo2014)


hirdetés

További híreink