hirdetés
Belföld

Megjelent az újranyitás következő lépéseiről a rendelet a Magyar Közlönyben

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely a nyitás újabb lépéseiről, így egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszainak működéséről szól.

Megjelent az újranyitás következő lépéseiről a rendelet a Magyar Közlönyben
hirdetés

A jogszabály szerint a teraszok és kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között tarthatnak nyitva. Az ott tartózkodás és a megrendelt étel, ital elfogyasztása is megengedett lesz, s noha a teraszokon a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, a felszolgálókon továbbra is rajta kell, hogy legyen – írja az InfoStart.hu.

A vendéglátó üzletekben tartózkodni addig lehet, amíg az elvitelre alkalmas ételeket kiadják, és a mellékhelyiségeket is lehet a szükséges időtartamig használni. Bent a megrendelt ételt és italt azonban továbbra is tilos fogyasztani.

Nyitva tarthatnak a munkahelyi, iskolai és kórházi menzák, illetve büfék is. A szálláshelyeken azonban csak az ott megszálló, üzleti céllal érkezett vendégek kiszolgálására van lehetőség az ottani éttermekben.

A rendelet szerint a védelmi intézkedések betartásától az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, s a szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 000-től 1 000 000 forintig terjedő mértékű bírság szabható ki, valamint akár be is zárathatják a vendéglátóhelyet. A vendégeknek 5 000 forinttól 500 000 forintig terjedő bírsággal is számolniuk kellhet, ha nem tartják be a szabályokat.

Amint arról csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentést tett már, a vendéglátóhelyeknek nem kell a teraszok után közterület-használati hozzájárulást fizetniük.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a határellenőrzést május 23-ig meghosszabbítja a kormány, az óvodák pedig április 19-én újranyitnak. Az általános iskolák alsó tagozatain is megszűnik a digitális tanrend.

A felső tagozatosok, középiskolások ugyanakkor május 10-ig még digitális tanrendben működnek tovább.

A felnőttképzésben április 19-től lesz lehetőség ismét a jelenléti oktatásra, illetve a vizsgák megtartására.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés