hirdetés
Belföld

Megjelent a kormányrendelet a műtét előtti PCR-tesztekről, az ombudsman helyeselte

Kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt - emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Megjelent a kormányrendelet a műtét előtti PCR-tesztekről, az ombudsman helyeselte
hirdetés

A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók.

A KTK azt írta: Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban a halasztható műtéteknél nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen.

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, "mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével" - tudatták.

Megemlítették ugyanakkor, hogy több eset is kivételt jelenthet.

A kormányrendeleti szabályozás - amellyel, mint írták, az ombudsman egyetért - tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével; azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem oltathatta be magát - fejtette ki a KTK.

**Az ombudsman helyeselte a kormányrendelet tartalmát, s annak gyors kihirdetését **

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a műtéti beavatkozások előtt szükséges PCR-tesztről szóló pénteken megjelent kormányrendeletet.

A hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az alapvető jogok biztosa fontos előrelépésnek tartja, hogy a kormányrendelet orvosolja a jelentésében feltárt azon visszásságot, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigén gyorstesztek elvégzésének előírását eddig nem jogszabály, hanem közvetve az emberi erőforrások miniszterének egyedi utasítása, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ körlevele fogalmazta meg. A vonatkozó veszélyhelyzeti kormányrendelet e kérdéseket részletesen szabályozza, a kormányrendelet hatálybalépésével - az utasítások visszavonása mellett - a szabályozási szint igazolhatóan meg fog felelni az alkotmányosság követelményének.

Az ombudsman üdvözli azt is, hogy a kormányrendelet megnyugtató megoldást talált a jelentésében jelzett azon problémára is, hogy nem volt egyértelmű, a kísérők számára kell-e - és milyen finanszírozás mellett - negatív PCR- és antigén teszt a 18. életévét be nem töltött kiskorú mellett tartózkodáshoz. A kormányrendelet alapján e nagykorú kísérők esetében a teszteket az egészségügyi intézménynek térítésmentesen kell elvégeznie - emelte ki.

Kozma Ákos egyetért azzal is, hogy a kormányrendelet nyomán a teszteket az egészségügyi intézménynek ugyancsak térítésmentesen kell elvégeznie a kiskorú betegeknél, és azon betegeknél, akiknél szakorvosi vélemény alapján nem volt mód a védőoltás beadására.

Az ombudsman indokoltnak tartja és támogatja azt a jogi megoldást is, hogy ha a betegnél felmerült a Covid-fertőzés gyanúja, az egészségügyi intézmény köteles lesz a tesztet térítésmentesen elvégezni.

Az alapvető jogok biztosa fontos és előremutató lépésként értékeli továbbá, hogy a koronavírus ellen nem védett, tervezhető invazív beavatkozásra jelentkezőknél, ha az invazív beavatkozás kockázata - szakmai szempontból - elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján a kormányrendelet szerinti tesztek elvégzése nélkül végrehajtható a tervezett invazív beavatkozás. A jogalkotó ezzel a szükséges szakértelemmel bíró szakorvos mérlegelési körébe utalja annak eldöntését, hogy az adott beteg esetében el lehet-e tekinteni a teszt (önköltséges) elvégeztetésétől - fejtették ki.

Forrás: MTI

(A borítókép forrása: pixabay.com)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés