hirdetés
Belföld

Még pénteken elérjük az 5,5 millió beoltottat

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában bejelentette, hogy még a mai napon elérjük az 5,5 millió beoltottat.

Még pénteken elérjük az 5,5 millió beoltottat
hirdetés

A miniszterelnök a 24.hu szerint elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában senki nem halt meg koronavírus következtében. Lélegeztetőgépen jelenleg huszonkét személy van.

A kormányfő részletezte azokat az új szabályokat is, amelyek az 5,5 millió beoltott után lépnek életbe. Mindenek előtt kiderült, hogy a zenés-táncos rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak.

Másfelől viszont a kötelező maszkviselés már csak a kórházakban és szociális intézményekben lesz előírt, így a közterületeken, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell már a maszk. A miniszterelnök kitért arra is, megtiltani viszont senki számára nem lehet azt, hogy maszkot viseljen.

A vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre és előadásokra védettségi igazolvány nélkül is lehet menni, valamint megszűnik az üzletekre vonatkozó azon korlátozás, miszerint kötelezően távolságot kell tartani, és 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent egyszerre.

A családi eseményeken és magánrendezvényeken 100 főre emelkedik a létszámkorlátozás, lakodalmak esetén pedig már a 400 fő is megengedett lesz.

Az egyetemeken és főiskolákon a jelenléti oktatás visszaállítására lehet készülni.

A miniszterelnök szerint a csütörtöki kormányülésen szóba került az esetleges negyedik hullám kérdése is, és álláspontjuk szerint a delta variáns azokra lehet veszélyes inkább, akik még nincsenek beoltva. Ezzel szemben akik már felvették a vakcinát, azoknál a variáns valószínűleg komoly károsodást nem okoz.

(A borítókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)


hirdetés

További híreink