hirdetés
Belföld

Még emelkedő számokkal állunk szemben, de már nem exponenciális a növekedés

A települések 91 százalékában van igazoltan koronavírus-fertőzött, s noha a számok még növekedést mutatnak, talán már nem exponenciális mértékben teszik ezt – derült ki Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatásából.

Még emelkedő számokkal állunk szemben, de már nem exponenciális a növekedés
hirdetés

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, amivel a hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma 181 881 főre nőtt.

Az elhunyt 117 koronavírusos beteg közül egy harminchárom éves személy volt a legfiatalabb, és 103 éves a legidősebb. Az elhunytak száma így 4008 főre emelkedett, míg a gyógyultak 44 020-an vannak.

Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő, míg kórházban 7598 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 638-an vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos megjegyezte, hogy noha ezek a számok továbbra is növekedést mutatnak, talán már nem exponenciális mértékben – írja az InfoStart.hu.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a települések 91 százalékában van igazolt fertőzött személy, a valós arány azonban ennél magasabb is lehet. Összességében azonban Budapesten és Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb a fertőzöttek aránya, s Tolna megyében a legalacsonyabb.

hirdetés

A tisztifőorvos közölte, hogy zajlik a tömeges tesztelés, s az intézményekben a munkavállalók szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel, s alávetik-e magukat a csupán 15-20 perces eljárásnak, amelyet orvostanhallgatók végeznek. Kiderült az is, hogy a mintavevő diákokat egyéni védőfelszereléssel látják el, mivel veszélynek vannak kitéve.

Müller Cecília az időseknek azt tanácsolja, hogy amennyiben lehet, egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, s kérjék meg hozzátartozóikat arra, hogy vásároljanak be helyettük. Egyéb lehetőség híján tanácsolt a védett idősávban boltba, patikába, drogériába menniük más időpontok helyett, még ha akkor sem tiltott boltba menni.

A szennyvízvizsgálatok alapján az elkövetkező napokban Békéscsabán, Miskolcon, Székesfehérváron és Salgótarjánban emelkedhet meg a fertőzések száma, míg Szolnokon és Kecskeméten némileg csökkenő tendenciát becsülnek.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés