hirdetés
Belföld

Már nemcsak a kreditek számára, de a tanulmányi átlagra is figyelniük kell az állami ösztöndíjas hallgatóknak

A korábbiakhoz képest fontos változás – amely akár a hallgatók állami ösztöndíjába is kerülhet, ha nem figyelnek –, hogy nemcsak a megfelelő számú kredit, de a jó tanulmányi átlag is feltétele az állami ösztöndíjnak.

Már nemcsak a kreditek számára, de a tanulmányi átlagra is figyelniük kell az állami ösztöndíjas hallgatóknak
hirdetés

Az országban legalább megközelítőleg 5500 egyetemi hallgató veszítette el állami ösztöndíjas helyét, így ők már csak költségtérítéses formában folytathatják a tanulmányaikat ebben a félévben, de mivel a végleges adatok októberben várhatóak a témában, ezért elképzelhető, hogy ennél többeket érint a probléma – írja a Népszava a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) adataira hivatkozva.

A lap felidézi, 2010-ben a hallgatók 79 százaléka tanult állami ösztöndíjjal, ám a tavalyi tanévre ez az arány 65 százalékra, pusztán 132 ezer hallgatóra csökkent.

Az átsorolás szigorításáról 2017-ben döntött a kormány, s a szigorítás értelmében az állami ösztöndíj megtartása érdekében már egyaránt össze kell gyűjteni egy-egy félévben a szükséges számú kreditet, valamint el kell érni a megfelelő tanulmányi átlagot. A minimumátlagot nem az egyetemek, hanem kormányrendelet határozza meg, s aki valamelyik feltételt nem teljesíti, automatikusan fizetős képzésre sorolják.

A lap felidézi, 2017-ben a HÖOK-nak egy év türelmi időt sikerült kivívnia, és sikerült elérniük, hogy a minimumátlag fokozatosan emelkedjen, ne pedig egyszerre. Eredetileg a kormány egységes, 3,5-es átlagot határozott volna meg, de végül 2,75-os, illetve „nemzet-stratégiailag fontos” képzési területeken 2,5-es átlagról folyamatosan emelkedik majd az elvárt átlag az eredetileg kitűzött 3,5 felé.

hirdetés

Az átsorolást többen diákhitelből vagy a család segítségével tudják elviselni, ám akadnak, akik kénytelenek felhagyni a tanulmányaikkal.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés