hirdetés
Belföld

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Mától már a harmadik adag koronavírus elleni vakcinára is lehet jelentkezni azt eeszt.gov.hu időpontfoglalójának segítségével.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra
hirdetés

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint azok esetében, akik korán, az elsők közt kapták meg az oltást, az újonnan megjelent vírusvariánsok miatt indokolt az immunvédelem megerősítése, vagyis a harmadik – egyébként továbbra is önkéntes és ingyenes – oltás felvétele.

Időpontot a harmadik oltásra a 18 éven felüliek foglalhatnak, amennyiben már több mint négy hónapja kapták meg a második oltásukat. Különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele az idősek, krónikus betegek és a legyengült immunrendszerű betegek számára.

A közlemény szerint a kormányzati vakcinabeszerzéseknek köszönhetően bőven van vakcina az újabb oltásokhoz is, s aki nem tud az interneten foglalni, az a háziorvosánál is kérheti a harmadik dózist.

A harmadik oltást augusztus elsejétől lehet majd felvenni, s az időpontfoglaló felületen csak azok számára jelenik meg a jelentkezés lehetősége, akik megfelelnek a fenti feltételeknek.

Az már kiderült, hogy az oltóorvos dönt a helyszínen arról a szakmai ajánlás figyelembe vételével, hogy ki milyen típusú vakcinát kap, de alapvetően arra lehet számítani, hogy aki első két alkalommal vektorvakcinát kapott, az harmadjára mRNS-alapút, esetleg elölt vírust tartalmazót kap. Ennek ellenére az is előfordulhat, hogy valaki harmadjára is ugyanazt a vakcinát kapja, mint első két alkalommal.

(A borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés