hirdetés
Belföld

Már láthatáron az influenza

Az országban még nincs influenzajárvány, a szakemberek azonban már sejtik, mikor lesz itt a járvány csúcsa. Most érdemes kérni a vakcinát, amíg még nincs itt a járvány.

Már láthatáron az influenza
hirdetés

Az influenza elleni vakcina már a jövő hét végén elérhető lesz a patikákban, míg a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető – írja az InfoStart.hu Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár tájékoztatása alapján.

Járvány még nincsen az országban, de éppen ezért mostanában érdemes kérni az oltást, hiszen a védettség két héttel a beadás utánra alakul ki.

A lap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette azt is, hogy a betegség ellen a védőoltás a legjobb védekezés, a járvány csúcsa pedig a jövő év elejére várható.

A cikkből kiderül továbbá, hogy több megyében már háziorvosoknál is kérhető az influenza elleni védőoltás, a fokozottan veszélyeztetett csoportokba tartozók ingyen megkaphatják azt. Az oltást érdemes minden évben újra beadatni, hiszen az oltóanyag folyamatosan változik, tekintettel arra, hogy az influenza egy igen változékony vírus, és hogy milyen törzseket helyeznek el az oltóanyagban, az függ attól, hogy a sentinel orvosok mintái alapján milyen törzsek keringenek.

hirdetés

Szlávik János infektológus orvos a lap szerint azért is javasolta az oltás beadatását, mert még ha az a fertőzés kialakulását nem is akadályozza meg, a szövődmények ellen védelmet nyújt. Egészséges embereknél rendkívül ritka, hogy az influenza esetében vírusos szövődmény alakuljon ki, aminek során olyan típusú tüdőgyulladás alakul ki, amit maga a vírus okoz, és adott esetben akár halállal is végződhet.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy az előbbiek fényében a fokozottan veszélyeztetetteknek különösen fontos beadni a védőoltást – ide tartoznak a 60 év fölöttieknek, a krónikus-, a szív- és érrendszeri-, valamint a máj- és vesebetegeknek, illetve azok a nők is, akik babát terveznek a közeljövőben, esetleg már terhesek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés