hirdetés
Belföld

Már korábban is volt gond a két ember halálát okozó kossal

Korábban – ugyancsak a helyéről elkóborolva – a két ember halálát okozó merinó kos már volt, hogy emberekre támadott, azonban ennek ellenére sem sietett befogni az állatot a gondozója.

Már korábban is volt gond a két ember halálát okozó kossal
hirdetés

Vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség egy állattartóval szemben, akinek a karámból kiszabadult kosa két embert ölt meg. A férfival szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád – írja a 24.hu

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze a lapnak elmondta, hogy az ügyészség 1 év 6 hónap letöltendő fogházbüntetést és két év állattartástól való eltiltást kért a vádlottra, amennyiben az az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, s lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A harminckilenc éves őstermelő tavaly nyáron Szentgál külterületén egy körbekerített, egyhektáros részen 19 juhot, három borjút és egy magyar merinó kost tartott, amelyeket olykor a karám kapuját nyitva hagyva legeltetett. Emiatt az állatok a környékbeli erdős területekre merészkedve ott kószáltak.

Tavaly augusztus 24-e előtt néhány nappal a biztonságos őrzés hiánya miatt elkószált a karámból a tizenkilenc juh és a merinó kos. Utóbbi augusztus 24-én rátámadott egy éppen tűzifát gyűjtő férfira, aki egy közeli udvarra menekült be az állat elől. Másnap reggel az állat ismét rátámadt egy másik személyre, aki kődobálással tudta elriasztani a kost. A férfi délután ugyan elmondta, mi történt vele, de a kos gazdája továbbra sem tett semmit az elkóborolt állatok befogása érdekében.

Augusztus 26-án aztán a kos két, egymástól pár száz méterre, ám külön-külön gombászó személyre támadott az erdőben. A megtámadott és felöklelt nő és férfi a lábsérüléseik miatt nem tudtak elmenekülni az állat elől, amely így továbbra is támadta a földre került embereket.

A sebesült férfi hozzátartozói késő délután találták meg az áldozatokat, akik közül a nő addigra már meghalt. A férfi később, a kórházban halt bele a súlyos sérüléseibe.

A kos gazdája elmondta, hogy az állat a támadást megelőző napokban kóborolt el a bekerített területről. Elismerte a felelősségét abban, hogy nem intézkedett az állat befogásáról.

Az állattartás szabályai szerint az állattartók kötelessége gondoskodni az állatok megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, illetve szökésének megakadályozásáról. A foglalkozási szabályok megszegésével a férfi lehetővé tette, hogy a kos emberekre támadjon, aminek következtében ketten is meghaltak.

Az ügyészség 1,5 év fogházat kért az elkövetőre, valamint indítványozta, hogy két évre eltiltsák a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó, illetve tenyésztő foglalkozás gyakorlásától.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Rajesh Balouria)


hirdetés

További híreink