hirdetés
Belföld

Már hat országba lehet menni a vakcina típusától függetlenül

Most már hat olyan ország is van, amely elfogadja a magyar védettségi igazolványt az utazáshoz.

Már hat országba lehet menni a vakcina típusától függetlenül
hirdetés

Aki tehát Bahreinbe, Törökországba, Montenegróban Szerbiába, Horvátországba vagy Szlovéniába menne, ezt az okmány segítségével megteheti – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán közösségi oldalán.

Az államtitkár a Facebookon megosztott videóban a Blikk szerint nyomatékosította: nem igaz az, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet utazni – szemben az „oltásellenes baloldal” vádjaival.

Horvátországba a plasztikkártya mellett szükség lesz a „fehér oltási papírra” is, hiszen csak a második oltást követő 14. naptól lehet beutazni, s így a vakcinázás időpontját is látni kell. Az utazóknak tehát nem elég magukkal vinniük a postai úton megküldött igazolványt, amennyiben Horvátországban van az úti céljuk.

A külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Horvátországba beutazóknak fel kell mutatniuk a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványt, amelyen mindkét oltási dátum szerepel, s akkor lehetséges a beutazás, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

hirdetés

A papír alapú oltási igazolvány beszerzése egyébként nem igényel semmilyen különleges utánajárást, hiszen oltáskor ezt mindenki megkapja – csupán arra kell figyelni, hogy a fent kifejtett okokból Horvátországba térés előtt mindenképpen vegyük magunkhoz.

Egyébiránt aki már belépett ilyen feltételek mellett Horvátországba, és az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány nála van, az Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

Horvátországhoz hasonlóan Montenegróban is szükség lesz egy, a határátkelést legalább 7 nappal megelőző időpontot jelző, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást igazoló dokumentumra. Ez praktikusan tehát azt jelenti, hogy ide is vinni kell az oltási dokumentumot a védettségi igazolvány mellett.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak egyelőre Törökországba minden korlátozás nélkül beutazhatnak, azonban a további országok esetében még kérdés, hogy milyen szabályozás lesz érvényben. Az államtitkár mindenesetre azt ígérte, hogy dolgozunk azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszék e korcsoportra is a további országokban.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Peggy_Marco)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés