Belföld

Már egymillióan kaptak koronavírus elleni védőoltást

Magyarországon már egymillió ember kapott koronavírus elleni védőoltást, miközben a vakcinázás továbbra is folyamatosan zajlik.

Már egymillióan kaptak koronavírus elleni védőoltást
hirdetés

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, így a fertőzöttek és a kórházban ápolt betege száma is növekszik, ezért is döntött a kormány a korlátozások szigorításától, melyek a mai nappal lépnek életbe – idézik fel a koronavirus.gov.hu oldalon.

Összesen 2696 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta már 468 713 esetben azonosították a fertőződést.

hirdetés

Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, amivel az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 336 744 fő, miközben az aktív fertőzötteké 115 981 fő.

Kórházban 7924 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program továbbra is rendben és ütemezetten zajlik, melynek keretében már mintegy 400 ezer időst oltanak be a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna vakcinájival, valamint az oltópontokon a Pfizer védőoltásaival. A hét második felében az AstraZenecával történő vakcinázás is folytatódik.

Az oltási programról szólva a közleményben felidézték, hogy az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők. Az ő kampányszerű oltásuk ugyan már lezárult, ám a második körös oltások során kaphatnak oltást azok az egészségügyi dolgozók is, akii most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

A második körben az idősotthonok és bentlakásos szociális intézmények lakói és dolgozói kapják az oltást – eddig 84 ezren éltek a lehetőséggel, s közülük sokan már a második oltásban is részesültek. Az intézmény vezetésénél továbbra is lehet jelezni, ha valaki mégis kérne oltást. Ott, ahol eddig a járványügyi helyzet az oltást nem tette lehetővé, az oltócsapatok visszatérésével elvégzik a vakcinázást.

A harmadik körben a regisztrált „legidősebbek” oltása is elkezdődött a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A háziorvosok jelenleg a Sinopharm és a Moderna, míg a kórházi oltópontok a Pfizer készítményét alkalmazzák.

A negyedik körben a 60 év alatti krónikus betegek oltását is megkezdték, egyelőre az AstraZeneca oltásával – amelyet e héttől a 60 év felettiek oltására is használhatnak.


hirdetés

További híreink
hirdetés