hirdetés
Belföld

Már a kifejlett szúnyogokat is ritkítják

Megjelentek már a kifejlett szúnyogok is, és elsőként a Tisza-tónál mintegy hatezer hektáron fel is lépnek ellenük. Eközben ezer hektárnyi vízfelületen a lárvákat is célba veszik biológiai módszerrel a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén.

Már a kifejlett szúnyogokat is ritkítják
hirdetés

Az esős időjárás kedvezett a szúnyogoknak, így néhol már a kifejlett példányok is nagyobb számban megjelentek. Emiatt – amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi – a következő napokban megkezdődik az ellenük való védekezés – számol be róla a Pénzcentrum.hu.

A már kifejlett rovarok elleni szert földi úton, egy platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezés segítségével juttatják ki a települések belterületén. Ennek a módszernek is két változata van.

Az egyik módszer az úgynevezett melegködképzés, amelynek során a kis cseppekre bontott szúnyogirtószert a motor keltette hő segítségével osztják el. Különösen ott alkalmazzák ezt az eljárást, ahol sűrűn vannak növények, s nem túl forgalmasak az utak – lévén, kis időre korlátozza a látási viszonyokat az eljárás.

A másik eljárás az ULV módszer, vagyis a finomcseppes eljárás, amikor hő hozzáadása néljül juttatják a környezetbe az irtószert. Az így kibocsátott permetfelhő nem zavarja a közlekedést, vagyis forgalmasabb helyeken is lehet használni.

A portál szerint emberekre, melegvérű állatokra és növényekre a használt készítmény a kijuttatott mennyiségben nem ártalmas, valamint pár órával a kijuttatást követően már le is bomlik. Mivel késő éjszaka végzik a permetezést, így a nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

Természetesen a lakosság is tehet a szúnyogok ellen, hiszen a szúnyoglárvák nagy része lakott területen fejlődik ki. Az összegyűlt esővíz és a nem rendszeresen nyírt fű pedig egyaránt kedvez ezeknek a rovaroknak is.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Егор Камелев)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés