hirdetés
Belföld

Majdnem hetven gyereket ütöttek el zebrán csak idén

Az elmúlt kilenc évben átlagosan évente 2600-2700 gyalogost ütöttek el az utakon, idén eddig hatvankilenc gyermeket a zebrán ütöttek el.

Majdnem hetven gyereket ütöttek el zebrán csak idén
hirdetés

Az elmúlt kilenc évben százhuszonnégy és százkilencvenkettő fő között volt azok száma, akik halálos közúti gázolás áldozatai lettek, 2018-ban százhatvanöten haltak meg így – írja a HVG.hu az Országos Rendőrfőkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) statisztikái alapján.

A lap megjegyzi, hogy a közúti halálos áldozatok közel egynegyede a gyalogosok közül kerül ki, s éppen ők az egyik legvédtelenebb szereplői a közlekedésnek, hiszen baleset esetén lényegében minden esetben érintkezik a testük a járművel, majd az úttestre esésnek is súlyos következményei lehetnek. Így aztán gyalogosgázolás esetén nem az a kérés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy az mennyire súlyos. Mint kiemelik, akár az alacsony sebességgel történő gyalogoselütésnek is lehet súlyos, akár halálos következménye is.

A gyalogosok okozta baleseteknél a fő ok általában a gyalogos vigyázatlan, hirtelen útra lépése, amelyért évi 400 baleset következik be, de az úttesten a tilos jelzésen vagy tiltott helyen való áthaladási is közel évi 200 balesetet eredményez.

A rendőrség most egy rövidfilmmel is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a zebrán az 50 is túl gyors. Ebben a kisfilmben egyebek mellett a gyalogosok mobilozásának veszélyeire, illetve a fej- és fülhallgatók okozta kockázatokra hívják fel a figyelmet.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés