hirdetés
Belföld

Magyarországon is használhatják a favipiravirt a koronavírus kezelésére

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy a favipiravir hazai fejlesztése szempontjából is biztató az, hogy a japán klinikai kísérletek is bizonyították a szer hatékonyságát az új koronavírus tüneteivel szemben.

Magyarországon is használhatják a favipiravirt a koronavírus kezelésére
hirdetés

A minisztériumi közlés szerint már a járvány első hulláma idején több mint 20 fejlesztési program indult a védekezés hatékonyságának biztosítására, és a 2020 áprilisában rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján, a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével megkezdőzött a széles spektrumú, japán fejlesztésű favipiravir magyarországi fejlesztése is.

A közlemény alapján az InfoStart.hu azt írja, hogy az elmúlt fél évben Japánban végzett klinikai vizsgálat adatai szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben a vírus szaporodását megakadályozta, és alig két hét alatt enyhítette például a lázt és a légzészavart is.

Így tehát a korábban már engedélyezett remdesivir nevű készítménnyel együtt már két antivirális gyógyszer hatékonyságát is igazolták a Covid-19 fertőzés ellen Keserű György Miklós akadémikus (TTK), a favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetőjének tájékoztatása szerint.

Ráadásul a favipiravir szájon át szedhető szer, ami az egészségügyi ellátórendszer terhelésének csökkentéséhez is hozzájárulhat.

hirdetés

A konzorcium már megszerezte az Avigan magyarországi klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket, aminek köszönhetően használhatják a gyügyszer az orvostudományi egyetemek klinikáin és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés