hirdetés
Belföld

Kötelező lehet a bárányhimlő elleni védőoltás

A bárányhimlő elleni oltás eddig is ajánlott volt, 2019-től életkorhoz kötötten ingyenessé vált, majd szeptembertől a kötelező oltások közé kerül – írja az InfoStart.hu Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi közlése alapján.

Kötelező lehet a bárányhimlő elleni védőoltás
hirdetés

Az államtitkár Budapesten tett bejelentésében méltatta a magyar védőoltási rendet is, amely elmondása szerint példaértékű, s amelyre évi 10 milliárd forintot költ az állam.

Az InfoStart.hu Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közlésére hivatkozva egyúttal azt írja, hogy a bárányhimlő elleni oltást a gyermekek 13-16 hónapos korban kapják meg, amire 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A bárányhimlő elleni vakcinával együtt már tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma.

Hazánkban egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője szerint nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni átoltottság.

A bárányhimlő ellen a megfelelő immunitáshoz két oltásra van szükség, a védettség nagyjából 15-20 nap alatt alakul ki. Korábban Dánelisz Ágnak az InfoRádiónak azt mondta, hogy a vakcinák előállítására már kiírták a tendert, és várhatóan ősztől ingyenes és kötelező lesz a kétéves gyermekek számára az oltás.

hirdetés

A gyermekeket a házi gyermekorvosok oltják majd be, hozzájuk érkeznek majd ki az oltóanyagok a sikeres közbeszerzés után. A védőnők is kapnak majd eljárásrendeletet a teendőkről.

A bárányhimlőnek akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, így például a kiütések elfertőződése esetén előfordulhat, hogy olyan súlyos elváltozások alakulnak ki, amelyek kezeléséhez már bőrátültetésre van szükség. Emellett a szövődmények érinthetik az idegrendszert is.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés