hirdetés
Belföld

Koronavírusos volt, elpusztult a Bükkben befogott szervál

Elpusztult pénteken a szervál, amelyet a Bükkben fogtak be, és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére vittek. Az állat boncolása során megerősítést nyert, hogy koronavírus-fertőzés okozta a vesztét.

Koronavírusos volt, elpusztult a Bükkben befogott szervál
hirdetés

A szervál Afrikában, a Szaharától délre őshonos, így a hazánkban talált példány minden valószínűség szerint házi kedvenc volt, mielőtt megszökött, vagy mielőtt gazdái megváltak volna tőle.

A ragadozó ezen az élőhelyen nem érzi jól magát, s a hideg idő is nagy kihívást jelenthetett neki – nem is beszélve arról, hogy fogságban élő állatként rendszerint emberektől kapthatott élelmet. Szerencsés fordulatnak tűnt tehát, amikor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai befogták az állatot, amely így a fővárosi állatkert mentőhelyére kerülhetett.

Sajnos a fűtött hely, megfelelő táplálék és gondoskodás ellenére a befogásakor már igen legyengült állapotban lévő szervál végül nem maradt életben. Az állapota péntek reggelre is rosszabbodott, és légúti, valamint idegrendszeri tünetei is jelentkeztek. Az antibiotikumok és gyulladáscsökkentők mellett fájdalomcsillapítót is kapott, amelyek nem segítettek rajta, s végül még a délelőtt folyamán elpusztult.

A boncolást még pénteken elvégezték az Állatorvostudományi Egyetemen és külső laborokban, az eredmény pedig arra világított rá, hogy koronavírus okozta az állat pusztulását – derül ki az állatkert közleményéből.

hirdetés

Mint felidézik, korábban is volt már példa arra, hogy egzotikus macskaféléknél figyelték meg a koronavírus okozta mebetegedést, és például egy nebraskai állatkert három hópárduca sem élte túl a betegséget.

A budapesti állatkertben a korán bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően nem betegedett még meg állat, s a szervál is már fertőzötten kerülhetett a mentőállomásra. Az állatot a karanténozási szabályoknak megfelelő helyen szállásolták el, a róla gondoskodó szakemberek pedig mindannyian védettséggel rendelkeznek a koronavírussal szemben.

(A borítókép forrása: Pixabay.com / Steve Norris)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés