hirdetés
Belföld

Komolyan kell venni a parlagfű irtását

Akár 10 000-5 000 000 forintos bírságot is kiszabhatnak, amennyiben a telek vagy föld használója hagyja elburjánzani az idegenhonos növényt.

Komolyan kell venni a parlagfű irtását
hirdetés

A parlagfű elleni védekezés szabályai részben az éghajlatváltozás miatt szigorodtak – írja az InfoStart.hu.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója az InfoRádióban ismertette, hogy már egész évben ellenőrizhetnek a parlagfű miatt, és nem csupán június 30. után.

Felhívta rá a figyelmet, hogy mindenkinek arra kell figyelnie, hogy a kezelésében lévő földterületeken megakadályozza a parlagfű virágzását, immár az év minden napján.

A parlagfű a szokottnál korábban kezdődő virágzásának egyik oka az éghajlantváltozásban, a másik pedig egy új alfaj megjelenésében keresendő.

Újabb változás, hogy a panasztörvény alapján kell eljárni a bejelentésekkel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy öt nappal a bejelentés után már el kell bírálni a helyzeteket.

A jogszabály betartásáért a települési önkormányzatok jegyzője felel, aki a helyszíni szemlét is végzi, valamint felderíti a parlagfüves területeket, s elrendeli a kényszerkaszálást.

Belterületeken a növényvédelmi bírságot ellenben a kormányhivatal szabhat ki. Külterületen a földhivatal végzi a felderítést, ám emellett idén is lesz légi felderítés helikopterről és videózó kisrepülőről országszerte.

A növényvédelmi bírság 10 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, azonban vannak súlyosbító és enyhítő körülmények is.

Súlyosbító körülmény, ha iskola, óvoda vagy nagy forgalmú turisztikai látványosság van a parlagfűvel érintett terület közelében, míg enyhítő körülmény, ha a földterület kezelője próbált tenni a parlagfű ellen, ám rajta kívül álló okok miatt ezt nem sikerült maradéktalanul.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Attila Fodor)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés