hirdetés
Belföld

Kibővítették azok körét, akik a járványhelyzet alatt ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön

Az egészségügyi dolgozók után mostantól a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön.

Kibővítették azok körét, akik a járványhelyzet alatt ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön
hirdetés

Az ingyenes utazási lehetőséggel a kormány a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja.

A koronavirus.gov.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolásra van szükség, amely azt bizonyítja, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

Amennyiben a vírus elleni védekezésben vesznek részt, az alábbi munkakörökben, tevékenységi körökben alkalmazott személyek élhetnek az ingyenes utazás lehetőségével:

  • szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók,
  • a közszolgálati tisztviselők,
  • a kormánytisztviselők,
  • a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók.

A kedvezményhez tehát szükség van a személyazonosság igazolására alkalmas okmány mellett a munkáltató által kiállított igazolásra is, amelyet fel kell mutatni a járműveken történő utazás során.

Az igazolás a kormányrendelet mellékleteként elérhető a Magyar Közlöny 9443. oldalán, ahol az érintettek pontos köre is megismerhető.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint az érintettek nemcsak a védekezéssel összefüggő feladatok ellátásakor, hanem egyéb esetekben is díjmentesen utazhatnak bármely belföldi viszonylatban, vonaton másodosztályon. Hely- és pótjegy váltására sincsen szükség az ő esetükben.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés