hirdetés
Belföld

Kezd komoly problémát okozni a hévízi kifolyóban fürdőzők sokasága

Megvan az oka annak, hogy tilos itt fürdőzni, sokan mégis megteszik.

Kezd komoly problémát okozni a hévízi kifolyóban fürdőzők sokasága
hirdetés

Már turizmussal foglalkozó oldalak is ajánlják a Hévízi-tó kifolyójában való fürdőzést, ami igaz ugyan, hogy „ingyenes”, de egyúttal illegális is, és veszélyt jelent a tóra, illetve annak védett környezetére – írja az InfoStart.hu a zaol.hu cikkére hivatkozva.

Az idei nyáron részben az internetes portálok helytelen, de sajnos gyakori ajánlásai, részben pedig a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az illegális „strand” lényegében megtelt.

Papp Gábor hévízi polgármester ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy nem helyi rendelet, hanem törvény tiltja a fürdőzést a vízi műtárgyak 200 méteres környezetében. Ez azt jelenti, hogy illegális a fürdőzés a Hévízi-tó zsilipjétől alig egy-két méterre kezdődő partszakaszon is, amely egyébként már Keszthely közigazgatási területéhez tartozik.

Újabb ok a fürdőzés ellen, hogy a lápi és szikes tavi védettséggel érintett területek listáján is szerepel a terület, vagyis országos jelentőségű természeti területnek minősül, s a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelése alatt áll.

hirdetés

Papp Gábor polgármester kifogásolta, hogy hiába igyekeznek megbeszélésekkel elérni, hogy az illetékesek rendezzék a helyzetet, annak megoldása mégis mindig rájuk száll vissza, és a tiltó táblák, akadályok és szabályok dacára idén nyárra már tarthatatlanná vált a helyzet.

Sajnos az emberek nemcsak tömeges jelenlétükkel okoznak gondot, hanem azzal is, hogy szemetelnek, az erdőbe járnak a dolgukat végezni, vagy adott esetben idegenhonos élőlényeket tartalmazó akváriumuk lakóitól itt szabadulnak meg. Ráadásul szeméremsértő eseményekről is érkeztek már bejelentések innen.

Akad olyan is, aki a behajtani tilos táblát is figyelmen kívül hagyva a védett erdőterületre parkol, a kihelyezett akadályokat pedig többször is egyszerűen ellopták. A vandálok a virágtartókat, figyelmeztető táblákat és plakátokat sem kímélték a polgármester szerint, de a padokat is szétszedték egyesek, s azok egy részét felgyújtották.

Az emberek tevékenysége miatt veszélyessé vált partszakaszon volt, hogy gyerekek estek a lápos vízbe, s nem egyszer fordult elő, hogy embereket kellett kihúzni a vízből.

Jelenleg a strandszezon kezdetétől a hévízi rendőrőrs munkatársai visszatérő ellenőrzéseket folytatnak, amivel remélhetőleg mérsékelhetővé válik a helyzet.

(A borítókép forrása: pixabay.com / ivabalk)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés