hirdetés
Belföld

Ketten is megfertőződtek az indiai mutánssal

Néhány nap szünet után visszatért az operatív törzs, ahogyan azt előzetesen jelezték is, hogy tenni fogják. A pénteki sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy két magyarnál kimutatták az indiai vírusvariánst.

Ketten is megfertőződtek az indiai mutánssal
hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, bizakodásra ad okot a járványadatok alakulása, különösen az, hogy a lélegeztetés nélküli kórházi betegek száma 999-re csökkent. Mindeközben egy hét alatt 39 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. A gyógyultak átlagéletkora jelenleg 43, a koronavírusosaké 42 év – írja az InfoStart.hu a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján.

A területi megosztás szerint 14 százalékot Budapest, 13 százalékot Pest megye, s 9 százalékot Borsod-Abaúj-Zemplén megye tesz ki a fertőzöttek számát tekintve, és csak Vas megyében volt már növekedés – ott is csak 10 százalékos.

A fertőzöttek 95 százalékban valamilyen egyéb, krónikus megbetegedésben is szenvednek, míg az elhunytak átlagéletkora 74 év.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy két magyar fertőződött az indiai vírusvariánssal. Egyelőre nem tudni, hogy ők hogyan kapták el a vírust, hiszen nincs utazási előzményük sem. A két fertőzött állapota nem súlyos, egyikük nem is szorult kórházi kezelésre, míg a másik személy nem volt lélegeztetőgépen, és már felgyógyulóban van.

A szennyvízadatokról szólva Müller Cecília elmondta, hogy ezeket elemezve is a vírus örökítőanyagának csökkenését látják, ami ugyancsak rendkívül kedvező hír.

Említette azt is, hogy az amerikai JAMA lapjában megjelent a Sinopharm vakcina vizsgálati eredménye, ami szerint a készítmény 73-78 százalékos hatékonysággal bír. A vizsgálat 2020. júliustól decemberig tartott.

Legközelebb jövő héten kedden lesz ismét sajtótájékoztató.

(A borítókép forrása: MTI/Krizsán Csaba)


hirdetés

További híreink