Belföld

Karácsony Gergely szerint jelenleg nem Budapesten a legrosszabb a járványhelyzet

Karácsony Gergely esetleges, a fővárost és Pest megyét érintő külön korlátozások kapcsán jegyezte meg, hogy noha mindenhol tragikusak a járványügyi számok, azok jelenleg nem Budapesten a legrosszabbak.

Karácsony Gergely szerint jelenleg nem Budapesten a legrosszabb a járványhelyzet
hirdetés

A Blikk felidézi, hogy a hétvégén Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi főosztályvezetője kilátásba hozta, hogy esetleg megyénként, régiónként eltérő járványügyi rendelkezések is életbe léphetnek, s szavai alapján arra lehet következtetni, hogy az egyik érintett régió a főváros és Pest megye lehet. Úgy fogalmazott, hogy az országban mindenhol terjed a vírus, de a legérintettebb Budapest és Pest megye.

Karácsony Gergely kedden reggel a Facebookon megosztott egy bejegyzést, amelyben azt írta, hogy egyelőre nem kapott a városvezetés olyan szándékról tájékoztatást, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervezne a kormány.

hirdetés

Mindazonáltal leszögezte:

„Érdemes azonban alaposan elemezni a fertőzöttségi adatokat, remélem, a kormányban is megteszik, mert ez elengedhetetlen a jó döntéshez. A számok mindenekelőtt tragikusak, az egész országban, és nagyon aggasztóak Budapesten is”.

Ehhez hozzáfűzte, hogy az országos helyzetről nem sokan mond az, hogy Budapesten és Pest megyében a legtöbb a fertőzött, hiszen itt élnek a legtöbben.

A főpolgármester ismertette azt is, hogy a kontinensen több helyen vezettek már be régiónként eltérő intézkedéseket, melyek kapcsán gyakran a német Robert Koch Intézet iránymutatását veszik alapul, melynek értelmében a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, így korlátozások bevezetése szükséges.

„Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján. A statisztikák mögött persze – elmondom mindannyiszor –, életek és sorsok vannak. A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb”

– fejtette ki Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint a kellő mértékű átoltottság mellett a tömeges tesztelés, a kontaktkutatások, illetve a tisztva, világos kommunikáció szükséges a járvány féken tartásához.


hirdetés

További híreink
hirdetés