hirdetés
Belföld

Kaptak a lehetőségen, akiknek a nyelvvizsga hiányában nem adhatták ki a diplomát

Rengetegen éltek tavasz óta a diplomák átvételének lehetőségével azok közül, akiknek a nyelvvizsga hiánya miatt ragadt bent az oklevelük. Összesen egyébként mintegy 75 ezren voltak, akik azért nem kapták meg a diplomájukat, mert nem sikerült nyelvvizsgát szerezniük.

Kaptak a lehetőségen, akiknek a nyelvvizsga hiányában nem adhatták ki a diplomát
hirdetés

Alapvetően a bölcsész- és gazdasági területeken szerzett diplomák ragadtak bent a legnagyobb számban, aminek részben az is lehet az oka, hogy e területeken tanulnak a legtöbben. A HÖOK az idén végző hallgatók számára is szorgalmazza a nyelvvizsgamentes diplomaátvétel lehetőségének biztosítását, mivel tavasszal két-három hónap is volt, amikor nem lehetett nyelvvizsgázni – számol be róla a Világgazdaság.

A HÖOK úgy látja, hogy a pedagógusi és társadalomtudományi területen végzők diplomaszerzését könnyítené meg különösen ez a lépés.

A lap felidézi, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter április elején jelentette be, hogy a nyelvvizsgamentességnek köszönhetően a Gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyteremtési programjában 75 ezer diák mentesülhet a nyelvvizsga-kötelezettség alól, ami a doktori képzések kivételével minden képzési formát érint. Még a különböző finanszírozási formákra is egyaránt vonatkozott ez az „enyhítés”.

Tizenháromezer körül van azoknak a száma, akik jelentkeztek a diplomájukért a Világgazdaság által megkérdezett felsőoktatási intézményekben, legkisebb számban az Állatorvostudományi Egyetemen ragadtak bent oklevelek. Ez utóbbi intézményben egy 2004-ben végzett alkalmazott zoológus, illetve egy tavaly végzett állatorvos kapta meg most a diplomáját.

hirdetés

A Budapesti Műszaki Egyetemen azokat, akik a tanulmányi rendszerben nem szerepeltek (mert olyan régen záróvizsgáztak), vagy akik elfelejtették a Neptun-kódjukat, videohívással azonosították. Itt 1600 volt hallgatónak adták ki a diplomát, videóhívást pedig 400 esetben indítottak. Mindeközben az ELTE-n hatezer volt hallgatóból már négyezerrel egyeztették az adatokat.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés