Belföld

Jogszerűen és arányosan jártak el a megtámadott rendőrök

Tavaly decemberben történt az eset, amellyel összefüggésben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott eljárást.

Jogszerűen és arányosan jártak el a megtámadott rendőrök
hirdetés

Az ügyészség közleményében azt írják, a megállapított tényállás szerint tavaly december 24-én reggel 6 óra körül ismeretlen okból egy egyszerre több bódító szer hatása alatt álló férfi egy újpesti társasház lépcsőházában megjelenve több emeleten is artikulálatlanul hangoskodott, valamint ütötte és rúgta a bejárati ajtókat és a lépcsőkorlátot.

Amikor megérkeztek a helyszínre a rendőrök, a náluk közel 20 centiméterrel magasabb és 25-30 kilogrammal nehezebb férfit meg akarták bilincselni, mert nem tett eleget a felszólításaiknak, ám erre az elkövető váratlanul rájuk támadott.

hirdetés

A rendőröket ellökve az elkövető elővett egy 15 centiméter pengehosszúságú, bajonettszerű kést, amellyel többször megszúrta a térdelő helyzetben lévő rendőr fejét, hasát, vállát és mellkasát, azzal a szándékkal, hogy megölje. A járőrtárs rendőrnő ekkor elővette a szolgálati maroklőfegyverét és a további támadás megakadályozása érdekében lövéseket adott le az elkövető végtagjainak irányába, majd a testére.

Ekkor az elkövető őt is megtámadta, a falnak lökte, és nyakon akarta szúrni. A rendőrnő összesen tizenegy lövést adott le, amelyből kilenc találta el a férfit, viszont csupán az utolsó kettő, amely az elkövető mellkasának irányában került leadásra, hárította el a támadást.

„A rendőrség által lefolytatott parancsnoki kivizsgálás szerint az elkövetővel szemben alkalmazott testi kényszer és a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt”

  • írják a közleményben, melyben ismertetik azt is, hogy a nyomozás megállapította, hogy a rendőrök mindvégig, az első támadást követő intézkedés során jogos védelmi helyzetben voltak, a saját, illetve a társuk életét mentették, így kizárható az ügyben a felelősségük.

Az elkövetőt ellenben, ha életben maradt volna, büntetőjogi felelősség terhelte volna a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőrök elleni emberölési kísérlet miatt, a büntethetősége pedig az elkövetést követően azonnal bekövetkezett volna.


hirdetés

További híreink
hirdetés