Belföld

Jelentősen emelkedett a kórházban lévő fertőzöttek száma

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelentős mértékben nőtt a kórházban kezeltek száma, s péntek óta már nyolcvanhattal több ember van lélegeztetőgépen is, így félő, hogy idővel túlterheli a járvány az egészségügyi ellátórendszert.

Jelentősen emelkedett a kórházban lévő fertőzöttek száma
hirdetés

Az ismertetett adatok kapcsán az országos tisztifőorvos hangsúlyozta a védelmi intézkedések betartásának fontosságát – írja az InfoStart.hu.

Jó hír viszont, hogy jelentősen nőtt azok száma is, akik megkapták az ötféle rendelkezésre álló vakcina valamelyikét. Hétfőn 280 ezer adag Szputnyik V vakcinát küldtek a magyar fővárosba, amelyből 100 ezer már a második dózis lesz. A lekötött Pfizer készítmények száma is 10 millió fölé emelkedett.

hirdetés

Összesen 685 247 honfitársunk kapott eddig oltást, közülük 251 691-en már a másodikat is megkapták.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy aki válogat a vakcinák között, az akár csak hetekkel később kaphatja meg végül az oltását, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni a döntés előtt.

Jelenleg egyébként Magyarország a 3. legjobban átoltott ország az EU-ban, 6,94 százalékkal – szemben az uniós 4,9 százalékos átlaggal.

A tisztifőorvos asszony elmondta, hogy a következő hetekben is minden rendelkezésre álló vakcinát beadnak, így módosítottak az oltási stratégián, és arra törekszenek, hogy mindenki a lehető leggyorsabban megkapja az első dózist, hiszen már az is jelentős védettséget képes nyújtani a súlyos szövődmények és a halálozás ellen.

Változás az is, hogy mostantól a WHO ajánlásának megfelelően a 35. napon adják be a Pfizer-vakcina második adagját, míg az AstraZeneca készítményének első adagját a második 12 hét múltán követi majd. Ennek oka, hogy a később beadott ismétlőoltás nagyobb hatékonysághoz vezet kutatások szerint.

Müller Cecília előre vetítette, hogy a járványadatok a mostanihoz hasonló emelkedése esetén újabb járványügyi intézkedések bevezetése lehet indokolt.


hirdetés

További híreink
hirdetés