hirdetés
Belföld

Ismét légi kémiai szúnyogirtás következhet

Száznyolcvan napra újra engedélyezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a légi kémiai szúnyogirtást annak érdekében, hogy egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megelőzhető legyen.

Ismét légi kémiai szúnyogirtás következhet
hirdetés

Hétfőn Kunszentmárton és Túrkeve térségében kezdetét vette a légi kémiai szúnyogirtás, melyet főként az extrém méretekben jelentkező inváziók helyszínén végeznek majd, ide értve a Tisza környékét és Békés megyét – írja az InfoStart.hu S. Tóh Anikó tűzoltó százados, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferensének tájékoztatása alapján.

A sajtóreferens elmondása szerint sok adat szól a szúnyoggyérítés intenzívebbé tétele mellett azon területek felderítésével, amelyek kedvezővé válnak a vérszívók elszaporodásának szempontjából.

Noha a földi biológiai gyérítés S. Tóth Anikó szerint „lágyabb” eljárás, az a lárvák ellen hatásos, de a kifejlett szúnyogok ellen más technikára van szükség, s nem is csak a szert kell jól megválasztani, de az is fontos, hogy milyen technikával juttatják azt ki a szakemberek.

A sajtóreferens elmondta azt is, hogy a katasztrófavédelem honlapján megtalálható a szúnyogirtás várható menetrendje, de ez csak terv, hiszen az időjárás függvénye lehet az is, hogy egyáltalán fel tudnak-e szállni a gépek. Az erős szél esetén például jelentősen megcsappanna az eljárás eredményessége.

hirdetés

A szúnyoggyérítésnél nehézséget jelenthet az is, hogy eljut-e egyáltalán a kívánt területre a szer – hiszen a lárváktól hemzsegő pocsolyák lehetnek az erdőben vagy bokrok alatt is, ezért nehéz célzottan beavatkozni.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés