hirdetés
Belföld

Ismét hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos

Egészen péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai napon – derül ki az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

Ismét hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos
hirdetés

Mint felidézik, a hőségriadót akkor rendelik el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot a napi középhőmérséklet.

Az átlagosnál melegebb idő az egészséges szervezetet is megterheli, s bárkinél okozhat panaszokat.

Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők - tették hozzá.

Az NNK és az OKF azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet arra is, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.

A szabadtéren tartózkodóknak ajánlott bő, szellőző ruházattal és naptejjel védekezni a leégés ellen. A vízparton tartózkodóknak is azt javasolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot - írták.

Mint megjegyezték: ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán - tették hozzá.

Fontos továbbá, hogy az ország egy nagy részén továbbra is tűzgyújtási tilalom van, így ezeken a helyeken az erdőkben és azok 200 méteres körzetében nem szabad tüzet gyújtani még a kijelölt helyeken sem.

Az országos tisztifőorvos a hőségre való tekintettel javasolja az áram- és vízellátásban a programozott karbantartások elhalasztását.

(A borítókép forrása: MTI/Mohai Balázs)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés