hirdetés
Belföld

Ismét halasztják a halasztható műtéteket

Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tovább kell bővíteni az egészségügyi ellátórendszert esetleges újabb betegek fogadására, így a halasztható műtéteket egyelőre halasztják.

Ismét halasztják a halasztható műtéteket
hirdetés

Péntekre száz fölé emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma hazánkban, s az operatív törzs is reagált a helyzetre a szokásos, napi sajtótájékoztatóján az InfoStart.hu szerint.

Müller Cecília országos tisztfőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Európa-szerte emelkedő számokat lehet tapasztalni a koronavírussal kapcsolatosan, s hazánkban továbbra is 5-7 százalék közötti azok száma, akik alapbetegség nélkül, csak a koronavírus miatt vesztették életüket.

A tisztifőorvos a krónikus betegeket érintően hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ki-ki karban tartsa a meglévő betegségét. Közölte azt is, az elhunytak átlagéletkora 76,1 év.

Megszólította a fiatalokat is, akiket arra kért, vigyázzanak a szüleikre, nagyszüleikre, és ne menjenek zsúfolt helyre vagy bulizni. Tanácsolta azt is, hogy otthon, családi körben is csökkentsék az emberek a kontaktusok számát, ezzel is csökkentve az esélyt a vírus átadására.

hirdetés

Müller Cecília elmondta, az a cél, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, jó hír viszont, hogy nálunk elmondása szerint csak Ausztria és Németország áll jobban ágyszámban. Tájékoztatásából kiderült, hogy az uniós országok közül az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban továbbra is a legjobb egyharmadban vagyunk meglátása szerint, ha pedig a halálozásokat nézzük, hazánk középmezőnyben van.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy jövő héten újabb influenza elleni vakcina érkezik Magyarországra, ennek terítésére viszont türelmet kér, főként azért, mert időközben több exportáló ország is exporttilalmat vezetett be az oltásra.

Müller Cecília továbbá szólt arról, hogy át kell ütemezni az elektív ellátásokat, ugyanis a lehető legrosszabb forgatókönyvre is készülniük kell, s az ellátórendszert tovább kell bővíteni a koronavírusos betegek fogadására. Ezzel kapcsolatosan még ma rendelkezés is születik majd, s a halasztható ellátásokról szakmai kollégiumok segítenek dönteni. Annyi már tudható, hogy onkológiai és szívbetegséggel kapcsolatos ellátások nem tűrnek majd halasztást.

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés