hirdetés
Belföld

Intézkedésekre kötelezte a fővárost az idősotthon ügyében a tisztifőorvos

Azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fővárosi önkormányzatot a Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedések miatt - írta a koronavirus.gov.hu péntek délután.

Intézkedésekre kötelezte a fővárost az idősotthon ügyében a tisztifőorvos
hirdetés

Azt írták: az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt.

Müller Cecília csütörtökön látogatott el Budapest legnagyobb idősotthonába, majd kötelező határozatban rendelt el újabb intézkedéseket.

Az országos tisztifőorvos három azonnali intézkedést rendelt el.

Az intézményt fenntartó fővárosi önkormányzatnak **kötelező az idősotthonban biztosítania a folyamatos orvosi ellátást.**Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk szerint komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával. A szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, sőt be sem mentek az intézménybe, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömegessé vált - írták.

hirdetés

A második azonnali intézkedés, amelyet végre kell hajtania a fenntartónak, hogyazonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie a gondozóknak és ápolóknak, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.

A harmadik rendelkezés pedig az, hogyaz előírt fertőtlenítőszereket kell alkalmazni, valamint az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Az országos tisztifőorvos ugyanis a helyszíni szemlén szabálytalanságokat tapasztalt, és lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben - hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy az idősotthon lakói között még több fertőzött és beteg várható, mert jelenleg is zajlanak még laborvizsgálatok. Csütörtökön a mentők 126 idős gondozottat kórházba vittek, és ha más fertőzötteket is találnak, őket is elviszik.

Felidézték, a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthonból a múlt héten érkezett jelzés a kormányhivatalhoz a megbetegedésekről és arról, hogy nincs megfelelő felszerelés, védőeszköz, a szerződött háziorvosok pedig nem látják el az intézményt. A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi osztálya április 2-ától karantént rendelt el az egész intézményre, határozatban kötelezte az orvosát feladatainak ellátására, és a mentőszolgálaton keresztül megkezdte a mintavételeket a bentlakó idősektől és gondozóiktól.**A Fővárosi Védelmi Bizottság a fenntartó mulasztása miatti hiányosságok orvoslására azonnal 200 FFP2-es maszkot, 25-25 liter kéz-, és felületfertőtlenítőt juttatott el az intézménynek.**Az operatív törzs pedig ezen a héten jelentette be, hogy további védőeszközöket nyújt segítségképpen az idősotthonoknak.

Kiemelték: Müller Cecília az elmúlt hetekben többször is felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségükre. A bentlakásos szociális intézményekben március eleje óta látogatási tilalom van, majd kijárási és felvételi zárlatot is elrendelt az országos tisztifőorvos. Emellett több szakmai protokoll-előírás is segíti a szociális alapellátásban tevékenykedők munkáját ([http://szocialisportal.hu/](http://szocialisportal.hu/ "Hely megnyitása")). Április elején újabb intézkedések végrehajtását rendelte el a tisztifőorvos, április 8-án pedig bejelentette, hogy kötelező ellenőrzést rendel el az idősotthonokban - sorolták.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés