hirdetés
Belföld

Indítványozták a hamis oltási igazolásokat kiállító asszisztensek letartóztatását

Indítványozta a letartóztatását a Heves Megyei Főügyészség két nőnek, akik egy gyöngyösi háziorvosi rendelőben 2021 májusa és júliusa között pénzért állítottak ki hamis, valótlan tartalmú oltási igazolásokat.

Indítványozták a hamis oltási igazolásokat kiállító asszisztensek letartóztatását
hirdetés

A rendelkezésre álló adatok szerint az ápolónő, akit a rendőrség az ügyben kihallgatott, a háziorvos tudtán kívül, az ő belépési kódját jogosulatlanul felhasználva rögzített valótlan adatokat a hamisított igazolások alapján a védőoltások beadásához kapcsolódó központi elektronikus rendszerben.

A nő büntetett előéletű, a rendelőben önkéntesként dolgozó társa az illegális tevékenységben több szempontból is tevőleges segítséget nyújtott számára – derül ki az ügyészség közleményéből.

A gyanúsítottak több millió forinthoz jutottak a hamis és valótlan tartalmú védőoltásról szóló igazolások kiállításáért, melyben közvetítők voltak segítségükre. Az így szerzett pénzt a két nő megosztotta egymás között.

A hamis okiratok alapján rögzített személyek nem kaptak védőoltást, nem gyógyultak igazoltan a fertőzésből, valamint utólagos ellenanyag-vizsgálatot sem végeztek rajtuk, hanem mindezek nélkül, pénzért jutottak védettségi igazolványukhoz.

hirdetés

Többrendbeli kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint védettségi igazolással visszaélés bűntettével gyanúsítják a két nőt, és a lakóhelyükön is kutatást végeztek.

Az ügyészség a két gyanúsított esetében szükségesnek látja a letartóztatást, mivel feltehető, hogy a két nő szabadlábon hagyásuk esetén összebeszéléssel, vagy a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást. Fennáll továbbá a szökés, elrejtőzés és az újabb bűncselekmény elkövetésének veszélye is.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Spencer Davis)

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés