hirdetés
Belföld

Idegméreg okozta a védett madarak pusztulását Turánál

Emberre és állatra egyaránt veszélyes méreg volt azokban a húsdarabokban, amelyeket Tura térségében találtak elpusztult ragadozó madarak közelében – derült ki a szakértői vizsgálat eredményeiből.

Idegméreg okozta a védett madarak pusztulását Turánál
hirdetés

Augusztus kilencedikén, majd az azt követő napokban védett ragadozó madarak tetemeit találták meg Tura, Galgahévíz és Hatvan között lévő mezőgazdasági területeken. Az elpusztult állatok közelében húsdarabokat is találtak, amelyeket szakértői vizsgálatnak vetettek alá – derül ki a rendőrség közleményéből.

„A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológiai szakértője megvizsgálta a lefoglalt húsdarabokat és megállapította, hogy azok az emberi szervezetre is veszélyes anyagot tartalmaznak. A laboratóriumi vizsgálatok alapján elkészült előzetes szakértői vélemény szerint a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül”

– közölték az eredményekkel kapcsolatban.

Fontos tehát, hogy aki – főleg az érintett térségben – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, semmiképpen se érintse meg, ne vigye haza, ne adja oda a háziállatainak, ne nyúljon hozzá, és természetesen semmiképpen se egye meg. Aki ilyen húsra lel, kérik, hogy értesítse a rendőrséget.

A tettest továbbra is keresik a rendőrök, aminek érdekében tanúkutatás és adatgyűjtés zajlik, s folyamatosan elemzik és értékelik is a gyűjtött információkat. Egyeztettek a környéken lévő vadásztársaságokkal, és folyamatos az információcsere a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival is, akik a közös járőrszolgálatba is besegítenek.

A területet rendszeresen ellenőrzik a természetvédelmi őrök, vadászok és rendőrök.

Aki bármilyen érdemleges információval rendelkezik, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában, a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon teheti meg bejelentését.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/44IxGm81N8k" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

(A borítókép forrása: pixabay.com / Yvonne Huijbens)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés