hirdetés
Belföld

Hosszas betegeskedés után lekerülhetett a lélegeztetőgépről egy idős koronavírusos férfi

A vérplazmakezelésnek köszönhetően lekerült a lélegeztetőgépről egy hetvenöt éves férfi, akit április tizenötödike óta kezeltek már a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel.

Hosszas betegeskedés után lekerülhetett a lélegeztetőgépről egy idős koronavírusos férfi
hirdetés

A beteg már több mint tíz napja volt levegőztetőgépen állapota miatt, amikor beadták neki a szérumot, majd a kezelést követő napokban meg tudták kezdeni a fokozatos ébresztését, mígnem május tizenegyedikére sikerült levenni őt a lélegeztetőgépről, s jelenleg stabil az állapota – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Mint felidézik, a több krónikus betegségben is szenvedő, idős férfi múlt hónap végén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála.

A pácienst másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni, majd állapotának súlyossága miatt – hozzátartozói beleegyezésével – az új vérplazma-terápiát kezdték alkalmazni rajta, melynek keretében április 27-én kapta meg a szérumot.

„A beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről”

hirdetés

– számolnak be a kiváló eredményről az egyetem honlapján.

Ismertetésük szerint a vérplazma-terápia lényege, hogy a már gyógyult betegek vérében termelődött ellenanyagot hívják segítségül a betegség ellen.

„A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője, dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta”

– írják, s hozzáteszik, hogy továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését annak érdekében, hogy további szérumot állíthassanak elő, és még többeken segíthessenek. Főként 18-60 év közöttiek jelentkezését várják, akik igazoltan gyógyultak, és már öt-hat hete nem észlelik magukon a tüneteket.

Jelentkezni az [email protected] e-mail címen, vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon lehet.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés