hirdetés
Belföld

Heves megyében is lehet „ólomprobléma” néhol az ivóvízzel

Heves megyében is több lakás lehet érintett az 1945 előtt létesített ólom vízvezetékekkel kapcsolatosan, az esetleges szennyezésért azonban az illetékes hivatalok szerint az egyes ingatlanok tulajdonosai felelnek.

Heves megyében is lehet „ólomprobléma” néhol az ivóvízzel
hirdetés

Nemrég lakossági panasz alapján vizsgálták az ivóvíz minőségét Budapesten, és noha a csapvíz tökéletes a hivatalos nyilatkozatok szerint, a színével és ízével még vannak problémák. Mint kiderült, a fővárosban minden ötödik háztartásban igen magas ólomtartalmú csapvíz érhető el, különösen az 1945 előtt épült házak ólom vízvezetékei miatt – idézi fel az Infostart.hu.

Heves megyében is felmerült az ivóvíz minőségének kérdésre, amivel kapcsolatosan a lap a Heol.hu alapján azt írja, mintegy tizennyolc ezer lakás lehet érintett.

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek szerint a hálózatba táplált víz tökéletes és ideális emberi fogyasztás szempontjából, ők azonban csak a vízmérőig felelősek az ivóvíz minőségéért, és a belső hálózat karbantartása már a fogyasztó kötelessége. A régebbi építésű ingatlanok belső hálózatában lehetnek olyan elöregedett vezetékszakaszok, amelyek problémát jelenthetnek a vízminőség szempontjából.

A kormányhivatal ugyancsak úgy látja, hogy amennyiben van ólom a csapvízben, azért az épületeken belüli belső vízhálózatok ólomcsövei a felelősek, azonban mindenkinek ingyenes lehetősége van vízvizsgálatra. Emellett megjegyezték, Hevesben alig van ólomcső, és az ilyen csövek belső falára rakódott vízkő ki is zárja az ólomszennyezést.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés