Belföld

Háziorvosokat is berendelhetnek kórházi munkára

A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelében a szakrendelőket is a kórházak alá rendelik ideiglenesen, a háziorvosokat pedig kórházi munkára berendelhetik a koronavírusos betegeket ellátó osztályokra.

Háziorvosokat is berendelhetnek kórházi munkára
hirdetés

A Magyar Közlönyben kedden este jelent meg az a rendelkezés, amelynek értelmében lehetőség van az egyéb szakképzettséggel is rendelkező háziorvosok berendelésére is a kórházak covid-osztályára. A Blikk szerint ez azt jelenti, hogy adott esetben a háziorvosra, szakorvosra szoruló betegek a sor legvégére kerülhetnek.

A kormányrendelet célja a hatékonyabb egészségügyi védekezés, amelynek érdekében az önkormányzati szakrendelők is a megyei, illetve a centrumkórházak irányítása alá kerülnek addig, amíg a veszélyhelyzet tart.

hirdetés

A rendelet szerint a városi kórházak irányíthatják szakmailag a rendvédelmi szerveknél működtetett egészségügyi ellátás kivételével a területi illetékességi körükbe tartozó önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatókat, s javaslatokat tehetnek az országos főigazgatóságnak a szakrendelők dolgozóinak kórházi munkára történő berendelésére.

Ugyanezt a megyei kórházak is megtehetik, akik emellett a háziorvosok felett is szakmai felügyeletet gyakorolhatnak, s bekérhetik kórházi munkára a háziorvosi képzettség mellett más szakképesítéssel is rendelkező háziorvosokat.

Az oltási tevékenységet ugyanakkor ez utóbbi nem veszélyeztetheti.


hirdetés

További híreink
hirdetés