hirdetés
Belföld

Hat gyermek halt meg tavaly az utakon

Tavaly hat gyermek halt meg közúti közlekedési balesetben az utakon a 112press.hu az előzetes adatok alapján közölt írása szerint.

Hat gyermek halt meg tavaly az utakon
hirdetés

2018-ban az előzetes baleseti statisztikai adatok alapján hat gyermekkorú vesztette életét közúti balesetben. Noha minden ilyen tragikus esetre fájó szívvel gondolhatunk, szerencsére az elmúlt évtizedekhez képest már jelentősen csökkent a gyermekek halálával járó közlekedési balesetek száma – írja a 112press.hu.

1990-ben közlekedési balesetekben 107 gyermek vesztette életét, majd 2000-ben 46-ra mérséklődött a gyermek áldozatok száma, míg 2010-re az egy évtizeddel korábbihoz képest ismét mintegy megfelelőzött, húsz főre csökkent azon gyerekek száma, akik közúti balesetben hunytak el. A tavalyi évben mindezek után ismét jelentős mértékű csökkenés volt megfigyelhető, ezelőtt a hazai statisztikákban még egyetlen olyan év sem szerepelt, amely ennél kedvezőbb lett volna. Előzőleg 2013-ban fordult elő, hogy összesen hét gyermekkorú áldozatot regisztráltak.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb képviselői közé tartoznak, hiszen önállóan gyalogosként vagy kerékpárosként vesznek részt a forgalomban, míg ha járműben utaznak, úgy a járművezetők vezetési sítusa, jogkövető magatartása befolyásolja testi épségüket. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint Magyarországon a gyerekek általában a gépjárművek utasaként szenvednek súlyos vagy halálos sérüléseket, és nem akkor, amikor gyalogosan vagy kerékpárral önállóan közlekednek.

Egyúttal figyelmeztetnek rá, hogy a közlekedőknek tudniuk kell, a gyermekek nem „kis felnőttek”, így például nem rendelkeznek kellő veszélyérzettel, vagy akár a megfelelő közlekedési szabályismerettel sem.

Ennek fényében továbbra is fontos a gyermekek felkészítése a biztonságos közlekedésre, amelyben a szülőknek, pedagógusoknak és a gyermekek környezetében élő felnőtteknek is nagy szerep jut. Emellett fontos az is, hogy a gyerekek ne maradjanak védtelenül az autóban, valamint gyermekbiztonsági rendszer – nagyobb gyermek esetében felnőtt biztonsági öv – óvja őket.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés