hirdetés
Belföld

Hamarosan tetőzik a Duna a fővárosban

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget csak Nagybajcsnál kellett elrendelni, ellenben Budapesten még a rakpartok lezárására sem lesz szükség a Duna vízszintjének emelkedése miatt – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.

Hamarosan tetőzik a Duna a fővárosban
hirdetés

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban arról beszélt, hogy a Németországban leesett csapadékmennyiség nem befolyásolta volna ennyire a Duna magyarországi vízállását, és a múlt héten még kisebb vízszintemelkedést is vártak ennek megfelelően.

Ausztriában is elkezdett azonban esni az eső, és az előrejelzettnél jóval több csapadék érkezett a Duna, illetve az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtő területeire. Lokálisan mintegy 50-60 milliméter is hullott, ami kicsivel komolyabb árhullámot indított el Magyarországon.

Az árhullám a töltések között és a kijelölt ártereken vonul le a várakozások szerint. Győr felett éjjel-nappali figyelőszolgálatot tartanak, ám a szóvivő szerint nem lesz szükség operatív beavatkozásra az előttünk álló napokban.

Egyedül Nagybajcsnál lehet rövid ideig készültség, ahol már kedden tetőzik a folyó. Komáromnál ész Esztergomnál már csak elsőfokú készültséget látnak szükségesnek, Budapesten pedig valószínűleg még erre sem lesz szükség.

Siklósi Gabriella szerint Budapesten a nap második felében vagy csütörtök hajnalban tetőzik a Duna, mivel azonban 600 centiméter körül, kicsivel az alatt várható a tetőzés és az első fok 620, a rakpart lezárás pedig 645 centiméternél kezdődik.

A vízállás tehát nem veszélyezteti a pesti alsó rakparton zajló felújítási munkálatokat sem.

(A borítókép forrása: MTI/Krizsán Csaba)


hirdetés

További híreink